Friday, February 10, 2012

Life...Dulu Dan Sekarang...

Recently ada sorang kawan aku post gambaq kelas waktu time kitorang skolah kat fesbuk...katanya amik dari majalah skolah...sekarang ni thru fesbuk boleh jumpak balik semua kengkawan skolah lama yang memang lenyap dari dihubungi lah...so i kinda thank fesbuk for that regard...


Anyway...banyak la yang dah kawin...ada anak...and what not...ada la jugak masih membujang...salah sorangnya aku ler tuh...hwaaaaa...sedeyyyy...tak kurang jugak boleh tengok life memasing after almost 16 years (gambaq tu waktu tingkatan 2)...hadoiiii...aku tengok gambaq aku...skema nak mampsss...and aku rasa aku still skema lagi sampai sekarang...tapi dulu lagi dasat...memang skema...pastu dalam gambaq tu ada la nampak geng geng glamer waktu skolah...geng yang lay low below the radar...geng yang pandai...dan sewaktu dengannya...

Guess what...after 16 years...a lot has change...geng geng yang glamer waktu time skolah dulu tuh...ermmmm...needless to say lah...geng geng yang underdogs waktu skolah gak yang turns out well sekarang nieh...school was not exactly the best moment in my life...tapi there's a lot of memorable moments...pleasant ones and unpleasant ones as well...tapi apa nak buat...manusia nieh memang lebih teringat banyak benda unpleasant daripada yang pleasant...do i hold a grudge against those yang gave me unpleasant memories waktu skolah dulu? looking at the current time...well...let bygones be bygones lah...

Apa apa hal pon...a simple photograph like this can evoke such memories...semua suka duka waktu kat skolah dulu...kena buli ker...kena ejek ker...kena lempang ker...dapat best student ker...jadi teacher's pet ker...jadi high school jock ker...ketua darjah ker...ketua pengawas ker...its all a part of what used to be...now...the current is much important than the past...the past set up a base for us to be better in the future...as the future is still unknown...but whatever it is...alhamdulillah...aku bersyukur to be me now...no regrets...

FSOM

8 comments:

steffany daph said...

hehe. zman dulu dulu yer..nasib baik da fesbuk, dpt juga share2 gmbr.

YanTie AhMad said...

kemal, ko yg mana satu weeii??..naik juling mata aku cari ko..hehe..

muhamadakmalwahab said...

steff :
ya betul...

muhamadakmalwahab said...

Yantie :
Kelas 2A1 yang berdiri kat belakang 3 dari kiri...

marmalade said...

mal, dulu you kurus. so how? let bygones be bygones laaaaa? hihihihih jangan marah mallllllll! :)

Khairul Amri Ishak said...

akmal: ko kategori ape bro? aku x dpt guess laa..yg mner satu? teachers pet ke? ahaha..

muhamadakmalwahab said...

Cik Hayati :
You'll see...insya allah i will be back to my ideal weight...ahahahaha...

muhamadakmalwahab said...

Ryo :
Aku budak yang slalu dibuli...biasa la...aku kan nerd...sampai sekarang pon aku masih skema...hahaha...