Monday, November 2, 2009

Jealouskah Aku?

Jealouskah aku when my friend is happily married?
Jealouskah aku when my friend earned two times my paycheck?
Jealouskah aku when my friend travel the world for free?
Jealouskah aku when my friend doesn't have to pay PTPTN?
Jealouskah aku when my friend eats at Carcosa Seri Negara?
Jealouskah aku when my friend got straight A's?
Jealouskah aku when my friend got HLP?
Jealouskah aku when my friend never have financial problems?
Perlukah aku jealous when my friend is jealous of me?

Jealouskah my friend when i am so carefree without being attached?
Jealouskah my friend when i don't have to pay income tax just yet?
Jelaouskah my friend when i don't have to travel so often that let his other half missing him all the time?
Jealouskah my friend when i am not bounded by scholarship contract to serve?
Jealouskah my friend when i don't mind eating anywhere?
Jealouskah my friend when my parents just happy with my results eventho its not straight A's?
Jealouskah my friend when i am patiently waited for my time to pursue my studies?
Jealouskah my friend when i live my life like a commoner with commoner's problems?

Jealousy is a common thing...that made us one of the commoners...with feelings...emotions...that what make us human...this kinda remind me that when i am jealous of someone, there's always be someone else would be jealous of me....its not necessarily be a bad thing...its just a jealousy....and it won't bite...unless you let it bite you....

ajie
8:45 p.m
1 November 2009
Putrajaya

14 comments:

zetty said...

i jealous jealous jealous!!! proot!!

Cherrie Pie Sweety said...

erm.. btulla... we cannot get everything we want.. and selalunya benda yang kita paling nak tula yang kita takkan dapat..adat dunia

muhamadakmalwahab said...

zet : jealous sampai terkentut????
cher : betul betul betul....dan kawan aku slalu pesan...'another man's poison might be another's cure'...kekadang orang lain nak apa yang kita nak tapi kita tak menghargai apa yang kita ada tapi nak apa yang kawan kita ada....it just revolves around in circle...

'arif said...

zetty..si kentut..

marmalade said...

er, i don't really care actually. jealous is ok.
just don't be envious sampai ke tahap nak sabotaj menjatuhkan orang lain.

dizzyfly said...

apa yang telah ditentukan untuk kita, adalah yang terbaik sebenarnya. yang penting, kita usaha untuk yg terbaik dan selebihnya, tawakal. the grass will always look greener on the other side, so stop looking at other people's lawn! : )

something to ponder on. great post!

muhamadakmalwahab said...

arip : busukkkk arrr kentut...

mala : yup...for instance..i am jealous that you always got to go for overseas biz trip in style...tapi takder le jealous sampai nak sabotaj kapal terbang tu ker aper ker...hahahah

fara : yeah...itu lah aku bagitau diri aku bila aku tengok cermin...walaupun brad pitt lagi hensem dari aku, tapi aku lebih hensem dari harun salim bachik...hahahaha

Jaja Yunizah said...

best la pula notes ko ni....semua pasal jealous. btw, tak pyh nk jeles ngan org lain sbb ko pun boleh dpt gak benda tu...cuma tak smpai masa lagi. sabo je laaa

muhamadakmalwahab said...

well...biasa la...jealous ni kan satu emotion yang akan ada kat manusia...tapi cam aku punya point kat dalam entry nie la....eventho kita jeles pasal something yang orang lain ada...but at the same time, that particular person kita dok jeles pon agak jeles dengan kita coz of something yang kita ada...so fair and lovely la kot...in a nutshell...just dont let it gnawed you alive lah...

Ara Izat said...

terasa jealous dan cuba improve diri sendiri atau usaha untuk mendapatkan apa yang diingini? itu jealous yang bagus.

tetapi, jealous yang kalau sampai makan hati, menjadikan diri pendengki, menjatuhkan orang lain? itu sangat tak elok.

kadang2 aku ade rasa jeles kat orang lain, pastu bila dah tak emo, pk2 balik, life aku ok wut! syukur je lah.

muhamadakmalwahab said...

takder ler jealous sampai camtu....just biasa la...cam the feeling agak jeles...cam hadi pi beijing and i am stuck in front of the computer screen...takder ler dengki sampai gi sabotaj kapal terbang itu supaya terhempas...hahahahaha....giler evil itu...
and yeah...kekadang kita jeles dengan orang...tapi orang jeles dengan kita, kita tak tau...fair and lovely...

Alex Madina said...

adakah dalam kes ini cemburu tandanya sayang?

muhamadakmalwahab said...

sayang mende plak....tiada unsur-unsur sayang diselitkan dalam setetmen jeles ini...huahauhauha

'arif said...

jelous korang terbang esok..hoho! njoy there!