Wednesday, December 7, 2011

Review - Ombak Rindu

Kawan aku cakap tak jantan arrr tengok ini filem...okay fyneeeee...whatever...tapi aku nak tengok gak...tak kesah lah...filem ni memang adaptasi novel yang gilos lama sudeh...waktu aku kat uni lagi...okay la...aku ngaku aku pernah baca ini novel...layannnn...pastu bila jadi filem...of koz la aku mau tengok...


The rule of the thumb when watching a movie adapted from a book is that...kena tengok movie tu as a stand alone movie...not based on a novel...kalau tak memang abis la melopong sana sini dok compared apa yang baca dalam buku and apa yang ada kat silverscreen la kan...kompem tak enjoy...

Tengok senarai pelakon filem serius beb...semua pon the 'current in thing'...the three main leads are Aaron Aziz...Maya Karin...Lisa Surihani...aku memang bagi starssss la kat itu pelakon...every single one of them managed to carry out their characters...especially Lisa la...sebelum ni dok tengok dia berlakon watak comel comel ajer...tapi kali ni jadi ala ala pompuan yang ada obsessive compulsive disorder...nak jugak walaupun orang taknak...siap main ugut lagi...its all with the eye...demmm...takot la plak aku nengok...scary weih kalau terikat sudeh...kompem tak bley lari...

Anyway...movie dia memang ada agak noticeable adjustments here and there...from start to finish...ada gak characters yang ada dalam novel but not in the movie...and watak si Mail itu memang aku rasa cam takder dalam novel version...tapi memang sangat la tertekan tengok ini movie sebab there will be tears in every 10 mins thruout the movie...semua main leads ada diorang punya fair share of tears shed...

The movie started of with Ustazah Izzah (Maya Karin)...kelass ko Maya Karin jadi ustazah ngajar budak ngaji...kena jual dengan pakcik dia kat bapak ayam mana ntah...pastu si Hariz tu dot dot dot itu ustazah waktu ustazah tengah high...sedar sedar dah tak V sudeh...then si Hariz (Aaron Aziz) beli plak dengan 3x ganda...perghhh...kelasss ko Aaron...pastu si Hariz tu letak la ustazah kat satu rumah...siap cakap lagi...kalau dia mau dot dot dot...ustazah tu kena bagi dengan no question asked...of kos la si Izzah ni being an ustazah...dia merayu rayu kalau mau dot dot dot...kena kawin dulu...tak kesah la...tak tuntut hak isteri...janji kawin  dulu...pastu ko nak ehem ehem dari pagi sampai malam pon tak kesah...mana la si Hariz tu mau kawin...tapi lepas si Hariz ni terdengar ustazah mengaji pada itu malam...terus bawak dia gi kawin kat selatan thai...

Pastu biasa la kan...dah dok ehem ehem...and then ustazah tu pon ngancam weih...harus la jatuh hati terussss...after series of events...si Hariz ni pon ngaku la yang dia itu sudah tangkap cintan sama itu ustazah...happy ending? owh noooo...long way to go weih...tetiba la plak long-time sweetheart si Hariz yakni si Mila (Lisa Surihani) balik dari US...terus mau kawin dengan si Hariz...Hariz plak cakap takmo...sebab dah syok kat orang lain...Mila of koz la won't take no for an answer...paksa gak si Hariz ni kawin...kawin la diorang...

Owh tak citer lagi pasal mak si Hariz tuh...Datuk Sufiah...dem gilosss biatch weih ini latuk...dia tak tau si Hariz dengan ustazah dah kawin...dia anggap si ustazah tu pompuan simpanan...ceh...so dia biaq pi dulu...sampai la satu masa tu si Hariz tu eksiden...koma plak tuh...and then patah kaki riuk bagai...terus la latuk amik kesempatan halaunya si ustazah dari rumah diorang...

Ustazah tu plak balik kampung...terjumpa la si Mail yang dok syok kat dia tuh...pastu kebetulan dapat plak la kerja kat KL...ikut la si ustazah balik KL...tumpang rumah pak dollah and mak jah...pastu apa lagi...itu latuk buat cerita palsu...kata itu ustazah curang...sekali si Hariz gi rumah pak dollah tu...terjumpa la si ustazah...sebab dia dah ingat yang memang ustazah sudah curang...apa lagi...molot tu pon tak bley kontrol...laser nak mampusssss (and its an excruciatingly painful scene to watch as words of insult ran like water during this particular scene)...terus kata mau gantung itu ustazah tak bertali...demmm weih...waktu time ni tengok itu ustazah punya reaction sangat la sentap...ustazah tu berlari lari la kejar itu Hariz pastu terjatuh (so cliche) and almost keguguran (owh lupa lak...ustazah dah preknen)...

Pak Dollah itu jadi hero of the day...sebab dia tak tahan sudeh...dia pon serang itu latuk sama Hariz...terus cakap kat itu latuk yang Hariz tu anak dia...dia bagi kat latuk sebab late hubbie latuk itu merayu rayu sebab latuk udah miscarriage...takut meroyan (and of one the most entertaining scene especially bila Pak Dollah mengajuk)...then itu Mila dengaq la rupanya ustazah la yang si Hariz tu dok gila bayang sangat...and of kos...Hariz pon menyesal...mau carik balik itu ustazah...

Ustazah sudah balik kampung...sambung balik ngajo bebudak ngaji...si Hariz tu carik sampai ke kampung...after ntah brapa lama mencari sebab no indication dia dok cari si ustazah pon...pastu si ustazah tu dah memang sangat la giler bayang dengan laki itu dengan senang ajer terima balik...perghhhh...senang siotttt...lepas kena maki hamun segala...senang betol la ini ustazah...ermmm...then itu Mila cari ustazah...sembang-sembang ala girl's talk gitu...then comes the most memorable quote for the movie (at least for me lah) ~ Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah...then Mila mintak cerai...and Hariz itu pon live happily (tak tau ler ever after ke tak) dengan itu ustazah...The End...

That basically sums out the whole movie...kalau compared to the novel...memang ada lot of adjustment...kalau dalam novel...itu Izzah bukan ustazah...Hariz tu tak sempat nak dot dot si Izzah tu sebelum kawin...pastu ada a bit timeline before the ego crashed and dia ngaku dia syok kat itu Izzah...also in the book Izzah tu ada la gi belajar...amik diploma...and waktu dia belajar la ada laki syok kat si Izzah...pastu Izzah punya bff kat uni tu turns out to be Hariz punya stepsister...and on and on and on...kena sendiri baca baru tau the differences...

Overall...acting-wise memang first class...storyline pon mantap (kena tengok as a stand alone movie)...soundtrack pon sangat sesuai dengan mood penceritaan...lokasi pon menarik...tapi on the technical part...i have to say that i am a bit disappointed...cinematography was not that strong compared to filem Cun (the comparison comes because its from the same director)...filem editing plak ada yang memang fail on certain scene (tak sempat nak abis ayat dah tukar scene)...and also the timeline was not justified...sebab memang tak tau brapa lama the longing for each other goes on and all...except yang kata dah kawin 2 tahun waktu kantoi dengan itu Pak Dollah...kalau dia tunjuk timeline tu more appropriately (contohnya padi tu menguning ker haper ker yang nak tunjukkan masa berlalu)...memang akan nampak lebih gempak skit...

Pepehalpun...Maya Karin memang terbayek lah...sangat sesuai weih...nampak kampung abesss (at least pada aku la)...cuma slek skit kat certain dialog yang dia cakap pelat...Aaron Aziz memang suit the character perfectly...ari tu jadi Seth Tan gentle abesss...jadi Hariz tu pon mantap...Lisa came as a big surprise...memang watak dia nampak vulnerable but at the same time trying hard to stick to what she wants...Azizah Mahzan memang sangat suit itu biatch karakter...sangat kerek hokeh...rasa nak lempang upside down ajer...

All in all...the movie does live up to its hype...memang aku suka lah...abiesss la...romentik hopeless mode datang lagi...aiiii...

Echo

13 comments:

SurayaHarris said...

Tengs!sekarang aku rasa mcm dah tgk itu ombak rindu..dah dah..aku nak dotdotdot dan ehem ehem ehem..kthnxbai

muhamadakmalwahab said...

Cikgu Suraya :
hahahahampeh...ko belum tengok lagi ker...gi ler tengok...aku meringkaskan sahaja...hehehe...

papaYA said...

Untuk aku yang tak ingat dah jalan cerita dia dalam novel, ok lar..

Fail la bab drip maya karin, terbalik! hehehehe

xetxet said...

akmal: u tak mention pun if you cried. so far semua ckp they cried watching this movie.

Hasina Terebuzzu said...

akmal mmg nagis pon zet.. aku nmpk!!!

xetxet said...

hahaha!

missbehave said...

review u dah jadik mcm kelakar jekk laa plak coz of ur language , hehehheh kelas ko akmal, pandaii tau buat review dok aku nak gelak jeee
dah tak mcm citer sedih berendam air mata

muhamadakmalwahab said...

Yaya :
perghhh...ko memang pay extra attention to detail...hahaha...aku tak perasan pon weih...

muhamadakmalwahab said...

zetty :
i tak cried yer...ina buat cerita dongeng...

muhamadakmalwahab said...

ina :
cesssss...citer dongeng belaka...

muhamadakmalwahab said...

missbehave :
hahaha...tapi sebenarnya citer dia memang sedih...buku dia pon lagi extra sedih...but sometimes we have to find comics in the least expected areas...hehehe...

patunghujan a.k.a cik teruterubozu said...

finally ada jgk org yg mengomen dgn sincere nye
i duk cari komen yg full sementara nk tgu g tgk sendiri, asyik jumpa komen yg cover2 jek
thanks mal

nihadriz said...

weh, rezal tengok. dia cakap sedih gila! aku bajet dia dah nangis dalam movie tu hahahah~

so far, aku belum tergerak nak tengok lagi. :P