Sunday, September 12, 2010

Aidilfitri @ Alor Setar

Raya tahun ni tak meriah cam dulu...


First of all...abang aku raya kat rumah mertua dia in ipoh....secondly...akak aku balik hari raya kedua...thirdly...adik aku tak balik beraya...for which i dont know why...and fourthly...this is the 11th consecutive year akak aku lagi sorang tak beraya dengan kitorang kat malaysia sebab susah nak dapat cuti...overall...hari raya pertama was just plain dull...nak tangkap gambar pon cam takder mood...

Hari raya pertama...lepas semayang raya...gi ziarah kubur arwah tok...ziarah kubur arwah ikram...then balik rumah tengok tv tunggu semayang jumaat...lepas semayang jumaat baru ler gi rumah sedara mara yang dekat...and as usual...tok teh's house never fail to leave an impression...makan? hurmmm...hari raya pertama mak aku buat laksa...seriously...that is my favorite dish in the whole wide world...cant you just imagine how it goes then...

Hari raya kedua...lepak kat rumah ajer...senang cakap la...aku tak ada kawan kat aloq setaq...most of my long time friends dah lost contact sudah...some that were close already moved out or married...jadi...dok melepak ajer ler kat rumah...tapi kedebusss...sedara mara pak aku datang...abis la dapur tu dah jadi cam hell's kitchen...serious tak tipu...kitorang 5 bradik tetiba jadi cam kitchen helper siapkan segala benda nak sambut tetamu yang mai...but it was worth the effort...it was great to have people in our house...

Hari raya ketiga...jadi host jugak lagi...kali ni with another additional dish...laksam...bukan kelantan style okay...ini memang pure kedah style...datang ler lagi sedara mara pak aku ke rumah kitorang...sedara mara mak aku? dont ask...lepas tu terus tutup kedai...off we all go for family dinner in ferringhi...exciting siot...heheheh...

Hari raya keempat? i'll write about it in my next entry...coz tak sampai lagi kan...

But i am looking forward for next year's hari raya...coz...insya allah...semua kitorang 8 bradik akan berkumpul kat rumah...and then aku akan ada anak sedara yang kedua...tak tau ler lagi laki ker pompuan...and akak aku yang dok kat US tu akan balik for hari raya...for the first time after 11 years...aku dah siap dalam kepala dah dengan akak aku pasal menu for next year...kitorang pon nak decide on color theme for next year gak...maybe goes with shades of green or yellow...hehehe...then we are just going to have fun...can't wait for next year...

ajie
5:10 p.m
12 September 2010
Alor Setar

3 comments:

ijad said...

selamat hari raya..

fadhlullahomar said...

selamat hari raya bro

Al Hadi said...

salam aidilfitri! jaga ukuran pinggang ya bro