Wednesday, February 3, 2010

Diary Of Almost The Shopaholic

I am not a shopaholic...seriously i am not...eventho i just bought a pair of shoes coz it was cheap...and its hard to find a guy's shoes okay...and cheap some more...and very comfortable too...and also tahan jugak la (still wearing the same Primavera shoe to work yang aku beli bulan Ogos 2007)...to date i have about what...30 shoes?(including sandals) ada orang angkat kening sebelah bila dengar setetmen ini....seriously aku tak prasan dalam 3 tahun kebelakangan ni aku banyak beli kasut, and half of it are Primavera...yer ler...Primavera skali dia sale, RM250 pon tinggal RM50 ajer...mana tak aku belinya...harus la beli kan...kan...kan...kan???
To tell truth, semenjak aku dok kat bahagian kewangan ni, aku terbawa-bawa la plak aspek-aspek pengurusan kewangan ke dalam personal life aku...for last year, aku mengaudit diri sendiri, boleh tak? buat pengiraan aset yang termasuk la baju, kasut, seluar dan dot dot dot....and to my surprise, last year i really had outdo myself...purata kadar perolehan (cesszzz poyo giler) aku bagi sepanjang tahun berakhir 31 Disember 2009 adalah 7 helai baju, sepasang kasut, 1/2 pasang seluar, 1/2 botol minyak wangi dan sekurang-kurangnya 1 aksesori (jam, beg, cufflink, butang etc) sebulan selama dua belas bulan...erkkkk....giler arrrr....maksudnya tahun lepas sahaja aku telah membeli 84 helai baju, 12 pasang kasut, 6 pasang seluar, 6 botol minyak wangi dan sekurang-kurangnya 12 jenis aksesori tambahan....aperkahhhhh....84 helai baju tuh (tidak termasuk baju untuk bagi hadiah kat orang from my travels)...no wonder la aku punya almari dah tak muat...and aku dok wat pelupusan baju bagi kat adik aku, still baju aku rasa sangat banyak...tapi baju aku semuanya yang on sale okay, bukan new arrivals...tak mampu den...tapi still....giler arrrr wat per ler aku beli baju bebanyak camtu skali? and aku baru perasan tahun lepas aku beli banyak giler neck tie....
Tapi 6 botol minyak wangi itu perlu, sebab aku menggunakan bau-bauan berbeza untuk melakukan aktiviti yang berlainan...Dunhill Eccentric untuk pergi kerja, Zegna untuk formal occasions, Karl Lagerfeld Florentine untuk casual outing, Carolina Herrera Chic For Men untuk night outing, Roberto Cavalli For Men adalah untuk keperluan pergi mendengar musik dan Ralph Lauren Silver untuk kegunaan pergi bersukan....now i sound like a male bimbo....erkkkk eh...aku still ada Calvin Klein Euphoria dengan Givenchy Very Irresistable tu untuk aper ek? Calvin Klein One itu harus la ada sepanjang masa...itu untuk multi-purpose use.....erkkkk....adakah aku menjadi seorang himbo? (male version of bimbo)...tidakkkkk.....
No wonder la aku rasa cam tahun lepas aku cam terover shopping ajer...giler tul...alamat tahun ni aku konfem tak bley shopping dah memandangkan tahun lepas telah shopping dengan kadar yang berlebihan (bagi standard aku la, some others maybe rasa cam normal ajer)...so...kena la wat budgetting balik, with no aspect of shopping whatsoever...travel for the purpose of travel....that reminds me that i need to leave my credit card in malaysia when i am going to Bandung...been reminding myself this particular thing sebab bulan depan dah trip ke bandung lagi...
Rasanya aku start kena bebetul berjaga jaga dengan perkataan SALE la...bahaya betul...especially kalau benda tu harga asal RM500 jadi RM50....hello, harus la beli kan...walaupun benda tu tak penting sebenarnya...erkkk...hurmmm...janganlah aku jadi shopaholic, tak sanggup den nak bekukan kredit kad and simpan dalam peti sejuk....ampunnnn....mintak simpang la yo...

ajie
3:38 p.m
3 February 2010
Putrajaya

10 comments:

xetxet said...

sejak bila pandai pengauditkan diri sendiri ni?

muhamadakmalwahab said...

sejak ditransfer ke unit pengurusan belanjawan dan pentadbiran kewangan...hahahaha

marmalade said...

gilelah akmal. ni yang terasa mcm nak cut budget nih. hmmmmm. haha.

muhamadakmalwahab said...

eh eh eh...mana boleh cut budget...re-budget semula la..not cutting cutting...hahahaha

SurayaHarris said...

well well well..
Why I'm not surprise eh?!!

muhamadakmalwahab said...

mama suraya, aku ni surprised mengapakah ko tidak surprised...tapi yakinilah bahawa tahun ini adalah tahun tiada perkataan shopping dalam diari inchek mamal...as if???

papaYA said...

GILER!!!
Aku rase aku adalah female version yang taksuke shopping n ko adalah male version yang suke shopping sebab aku hanya beli barang bile barang tu rosak.

Prektis aku, bila aku terasa nak beli barang sebab barang tu murah, aku akan fikir kembali berapa banyak barang yang aku ada, pastu terus tak jadi beli. Baik aku beli makanan!!! hahahahahaha.. sebab tu ar gemoks >_<

muhamadakmalwahab said...

aku tak suka shopping...cuma aku tak bley tahan kalau benda asal mahal jadi murah giler...hahaha...walaupun aku tak perlu...then aku akan bagi justifikasi pada diri sendiri itu untuk adik la kakak la abang la aper la...tapi sebenarnya last last untuk aku sendiri...hahaha

tapi jangan khuatir...tahun ini NO SHOPPING YEAR FOR MAMAL...and i tend to keep this particular stand till the end...chaiyokkk...

p.s:makan tu harusss la kan...jom gi makan kat seoul garden...best siot...tapi agak mahal skit la...

'arif said...

tetibe fairlady ada diskaun..tinggal RM 88,888.88...cmne?

muhamadakmalwahab said...

harus la aku buat personal loan nak beli...hahahahaha