Monday, February 1, 2010

A Dress That I Wear Once A Year

First of all, awat la depa panggil no.1 dress...cam pompuan la plak pakai dress...cakap la suit ker aper ker...lebih androgenous skit...tapi whatever lah...by far, inilah baju paling mahal aku pernah ada (yeah Ady, your Armani suit cost 5 times, i get it)...and paling kurang diutilisekan...tapi at least la kan...aku ada gak peluang nak pakai baju nie at least once a year sebab ada hari nak bagi title yang melambangkan ketuaan tapi still orang bangga nak letak depan nama depa...hahahah....aku pon insya allah kalau dapat harus lah aku letak....tapi lambat lagi kot...maybe bila aku dah jadi tua in real sense baru la layak...tapi aku still aiming for the dr. title lah....tak kira...PhD...HARUS!!!! tapi wajib la amek masters dulu...erkkkk...brangan kuat...
Getting back at the dress i just talked about...me and my friends who are in 'the same route' inieh semua ada sorang satu....laki ka pompuan ka tak kira...wajib ada....mesti kena ada....and semua pon at least pernah pakai skali waktu convocation kitorang punya diploma ari itu....it was indeed a nice 'dress'...tapi panas nak mamposss okay...dah ler dok berjalan ke hulu ke hilir...abis la...
Anyway, most of my friends, lepas convo itu ajer abis la bersawang baju tersebut dalam almari mereka...ada yang bernasib baik boleh la gak pakai from time to time (housemate aku sebulan skali mesti pakai dah nama pon dok kerja kat istiadat)...yang dok kat certain kementerian tu....hurmmm...ntah bila la gamaknya nak pakai....kalau cam dok kat SUK Negeri tu ada la gak peluang nak pakai lagi....hurmmm
My office have this one special day la kan, so it is high in protocol and wajib la kitorang yang dalam route inieh memakai baju putih butang kaler emas itu...nasib baik la baju aku still muat....and denggg...yeah the first comment anyone would asked me was, ~muat lagi ker pakai baju tu~ ceszzzz....muat okay, with no adjustment at all...hahahahaha...bangga siot still boleh muat baju...maksudnya aku tak menjadi lebih gimok seperti yang disangka...huahuahuahau....
Anyway, aku ditugaskan menjaga salah seorang penerima darjah yang paling tinggi tahun nie...tak perlu la sebut nama...korang tengok paper siapa yang got the second highest honour yesterday? and truth to be told, i was kinda surprised...both him and his wife is very warm and humble...i wasn't expecting that....seriously after being L.O for almost 3 years, you kind expected something else...but alhamdulillah, you can't really generalised people into categories...it is all about individuals...so it was a great experience this year...and cik mala, i also had the priviledge meeting your biggest boss woooo...aku seriously  tak kenal dia..mana pernah tengok muka dia...but i know he is somebody la sebab dok row depan skali...aku plak kebetulan waktu time rehearsal tu kena ganti tempat penerima yang aku L.O kan itu sebab dia tak mai...and dia nie dok la kat sebelah aku...then dia boleh nak bersembang dengan aku...aku dah cuak...sapakah ini....aku pun cecepat la dok tengok senarai penerima dalam buku penerima pingat...and then baru la aku tau...owh inilah gerangan yang berbahagia yang telah menandatangani pekeliling pekeliling yang dok menjadi rujukan aku inieh...wahhhh....
Finished with everything, we can't wait to get back home and rest...being working back to back without a proper rest really put a toll on me (the nite before we were in Dataran Merdeka till 1.30 a.m and the next morning have to be in National Palace by 6.30 a.m)...seriously i need some rest....and i think i am going to do just that...

ajie
3:16 p.m
2 February 2010
Putrajaya

11 comments:

SurayaHarris said...

mamal yang suka betuikan BI aku..aku rasa kau nampak gagah dan segak dan pertiwi pakai baju tuh..
kau leh pakai 2 kali thn ni..pakai masa kau kawen k...hahaha

muhamadakmalwahab said...

mana ada suka betoikan BI mama suraya...cuma kebetulan baca thriller dengan trailer...lain itu...hahaha...
owh ya kah..tengkiu tengkiu...harus pakai untuk majlis malam potong kek...kuang kuang kuang...brangan tak hengat daku ini...

Al Hadi said...

kenapa la dia panggil Dress kan? tiap kali aku sebut rasa diri ini bak tranny wahahahaha...

baju tu dah tersimpan elok kat umah. Ntah bila nak pakai....

muhamadakmalwahab said...

itu sebab slalunya aku akan stop at 1....no.1...dah...dah paham dah...tak perlu dress...betul betul betul...terasa bak tranny aja...hahhahaha

Mr. Moshuchi said...

ya..selalu org sebut no.1 je..dah faham. pakai masa kawin ok gak kan kehkeh...berangannnn

muhamadakmalwahab said...

nanti ko kawin ko pakai la inchek shuko...mesti tarbaikkk punya...kacak siot pakai baju nieh...hahahah

Naz said...

i loike!

xetxet said...

i watched the fireworks from home!

muhamadakmalwahab said...

naz : me loikee too

zet : it was full 15 minutes of fireworks...denggg...

Khairul Amri Ishak said...

mal: erm bile la nk pkai baju no.1 tu laei? huhu..ntah muat ntah tak..

ko mmg bertuah.ade event blh pkai?

oit jamuan teh diraja tu bile plak?
aku nk standby ni..ahaha

muhamadakmalwahab said...

hurmmm.....itu ler...cam kitorang or at least sapa yang dok kementerian ni, stahun skali mesti pakai....

jamuan teh takder diraja dah...wat kat putrajaya bulan mac nanti...