Friday, October 16, 2009

Advertisement Nowadays...

I had been watching tv nowadays...ya la dalam era keadaan ekonomi yang menghampiri eco-no-money ini aku jarang la melepak kat luar...so after work harus ajer balik rumah...senang...no more money spent on going lepaking with others...and furthermore i need it for my next three trips next month (gaji kena tunggu hujung bulan November..huhuhuh)...

One thing that i like about tv is the ads...people are seriously getting more creative with their ads...kekadang idea idea yang mengarut pon bley jadi iklan gak ker....among the memorable ones which are kinda cool and some are downright stupid...but hey...it leaves an impact la whether it is a cool ad or stupid ones....

PANTENE - boleh dia guna economy as their theme....investing on good shampoo is good during recession...very brilliant? kind of....it kinda take the whole Legally Blonde thing into economy...darn...

REXONA - very da berry unbelievably made me go flabbergasted with the message....ketiak hitam...jadi pi shopping nak amik barang pon ala2 malu nak angkat tangan...and also nak tahan taxi pon malu....HELLO...kalau dah tau ketiak hitam yang ko pi pakai sleeveless sapa suh...but the point of the commercial ad was, with rexona it brightens your ketiak from hitam to putih...it is some sort of fair and lovely for your armpits la....dengg....that was lame...hahaha...but i have to agree it is creative...and boleh plak in the end of the ad dengan bangganya tunjuk ketiaknyer yang putih itu....deng again....

KFC RAYA ADS - mak dia suh ajak kawan mai braya then she can go and tell the whole school and the whole school came to her house....huh...dengan mudahnya mak dia pon pesan KFC jamu depa semua....KFC really try to make it clear that they DO open during festivals....and you can order any time...HELLO AGAIN...brapa rega seketoi ayam KFC?unbelievable....kalau jadi kat rumah aku la...abis kuat pon aku pi presint 8 punya fudkod order bihun sup....takder maknanya aku nak order beratus2 ayam KFC nak jamu orang....tak logik langsung....lain la kalau aku kaya....tapi dalam iklan tu rumah kampung ajer...tak tau ler plak aku kalau family tu kaya tak hengat order ayam KFC nak jamu satu skolah....

CLAIROL - mamat black dengan rambut dreadlock ini dengan kompidennya pi la kedai shampoo nak beli shampoo rambut....pastu lepas dok nyanyi nyanyi kat bilik air ala 60s itu di bawah pokok nyok (kalau la buah nyok jatuh ataih pala tak ker naya)...esoknya pi balik kedai shampoo mintak refund sambil membuka capnya dan melibas libas rambutnya yang jadi ala ala rebonding hantu jepun itu....tak sesuweiiii...

TM - ini betoi la aku tak paham...nak promote tepon rumah...now how many of us have housefon in their house nowadays? dalam era henpon ini, hausfon jadi cam satu aksesori tambahan dekat sudut rumah ajer ler....tapi people bought it and have housefon...salah satunya rumah parents aku la (eventho kami semua la ada henpon sorang sebijik)...tapi apa yang aku tak paham, what makes giving your housefon no to the girl that you admire is better than giving henfon no? tak paham betoi...

DIGI - i love all digi ads....may it come from the ducks to the menjengkelkan orang orang kuning itu, i have to salute the advertising company for DIGI for coming up with cool ads...

HSBC - i dont know whether most of us would remember this ad...about the wife going out alone and then seeing other ladies shopping but she refrain herself from doing so...pastu in the end husband bagi dia necklace and then dia bagi bill kredit kad RM0....huh????somebody please help me out coz i dont understand the whole concept of this ad....what da heck?

NANO NANO - who can forget the catchy song with the cartoon characters singing the nano nano song...simple yet memorable...

ANY ADS THAT HAVE ONE MALAYSIA THEME - i kinda miss all those Allahyarhamah Yasmin Ahmad's ads....the message was there and it was not that forced upon...if you know what i meant...nowadays the ads that have one malaysia theme doesn't feel all that natural...unlike Yasmin Ahmad's....i really salute her for her amazing ads...it was a great loss...
p.s : really wonder her vision for this year's raya ads...my favorites of all her ads were the merdeka ad with afdlin shauki, raya ad penarik beca, merdeka ad of the hip hop wannabes & of course raya ad the ibu tunggal 7 anak...




There's many more ads...and i bet everyone have the ones they remember the most....as for me, these ads were among that stick to my brain like a glue...dengggg!!!

ajie
1:24 a.m
15 October 2009
PUTRAJAYA

8 comments:

Nadewas said...

i love the thai ad. go on youtube! they are really creative! i ngan aj gelak sampai tak ingat!!!

Cherrie Pie Sweety said...

aku pun suka tgk ads yang ebst2..tp btulla..bosan raya or any celebration days xder ads yang best dah

muhamadakmalwahab said...

nawal : yeah i know...waktu i dok kat aloq setaq dulu, sometimes we can get the thai channel...dia punya ad lagi klaka bodo yang maha dasat...hahah...esp iklan durex itu...huahuahauha

cher : itu ler...raya celebration tahun ni ads TM ajer yang kira lengthy ad ala yasmin ahmad tapi tak menjadi...jadi nyampah plak...hauhauahauahu

marmalade said...

hsbc eh.

basically, suami dia kasi hadiah necklace kat dia, and dia kasi suami dia hadiah by not shopping too much la. sebab tuh kredit kad bill kosong je.

i tak ingat sangat the tagline for that ad. maybe dengan hsbc credit card, you don't have to pay much for the best things or whatever. i really cant remember.

i like mastercard. for everything else, you have mastercard. hehehehe. kat uk, they have really good adverts. kekadang i would run just to catch a glimpse of the adverts. because they are good wif words. especially iklan alcohol. kelakar gile. hahah.

muhamadakmalwahab said...

huh?itu yang i tak paham....then why should she has a credit card in the first place....hurmmmm

mastercard punya adverts memang tarbaikkkk....i like the tagline....priceless....one word but it totally defines it....

iklan alkohol memang sengal...i remember watching this Heineken ad over the net....memula laki ni dok depan pmpuan hot yang kurang menarik penampilannya ini...and everytime dia teguk the beer, the girl's clothing became lesser, until at one point dah tinggal underwear....then dia punya beer abis....terus dia order lagi satu...
moral of the ad : dont drink heineken as it got you drunk faster than any other beer....huahuahaua

papaya said...

Mal, ko tak perasan ke awal2 iklan tu, waife dia nak beli barang MAHAL, tapi tak jadi sebab nanti membebankan husband die..

Ey, credit card is for emergencies ar.. That's what my dad told my mom..hehehe

I use credit card untuk dapat points n sebab aku malas nak bawak cash banyak. Balik rumah terus bayar online.

Aku benci iklan wimax!!!!!

muhamadakmalwahab said...

aku perasan, pastu waktu dok kat kafe dok jeling jeling kat pmpuan seberang jalan dok menunjuk nunjuk barang yang diorang beli...

for me, credit card adalah untuk
-mengisi minyak keta
-grocery di C4, tesco dan sewaktu dengannya
-beli flight ticket online sebab cara itu dapat beli yang on offer
-bayar hotel room dan sewaktu dengannya....

and aku pon dapat poin and aku tebus la voucher makan..huahuaha

iklan wimax memang sangat sengalllllllll

eliz said...

Oh my..your comments r so funny.X pasal2 i gelak sorg2 kat ofis.yg iklan TM tu..die bukan bg no phone rumah pd girl yg die admire..tp that iklan is to show that kalau phone rumah xder line terputus tibe2 mcm henfon.Masa mule2 kan die ade ckp gune henfon..then line terputus..die ingatkan best fren die dh kapel dgn girl yg dia admire.so..die frust giler ah..rupe2nye kwn die kapel dgn org lain.both girls nama suzie rasanye..tp surname lain aa.. :)

btw, this is ayunni