Wednesday, December 16, 2009

Defying Gravity

First of all, aku sangat la berterima kasih dengan kawan aku yang sorang ini, the non-other than THE self-proclaimed Keanu Reeves look-alike, Inchek Fadly Amri sebab dia la yang dok ngajak aku gi wall-climbing ini...before this i don't even know that Putrajaya do have this facilities...giler ngok terasa sebab aku dok kat Putrajaya and si inchek pali itu dok s.alam tu pun tau...maluuuuu....

Anyway, it is the extreme sportscentre in Presint 5 (which is actually next to Presint 20 - the graveyards) which includes the moutain biking tracks, skateboarding area and of course the wall climbing hall itself....memang syok la kan...tangan memang out la by the time kitorang balik every single time we were there to test out ourself...how we defy gravity to climb to reach the top...and aku kena akui la its kinda hard for me (eventho this is actually my forte during my years prior to working with gomen la) sebab aku dah slightly overweight (okay enough laughing, as i mentioned, slightly only la)....so memang susah la gak nak memanjat...tapi seriously aku boleh yoooo.....and aku heran betul apsal bila aku post the status that aku dok wall-climbing kat fesbuk, the most popular comment that i will receive is - 'BOLEH PANJAT KER?'...dengggg....siioottt ajer ayat itu...boleh okay...hahahah


Still i am far from pro la...for one thing aku ada fear of heights...not exactly fear la tapi just gayat...aku naik flight takder mende pon...but the idea of hanging on a rope while you were 3 levels above ground does made your heart skip a beat....okay la...skg nie aku dah okay dah skit compared to the first time after a few years....hahahaha...si myza itu boleh goss pasal aku dengan si ibra (husband dia).....ciesss...sengal sungguh...tapi aper aper pon aku punya target is to climb each and every color accordingly before i move on to the free rope climbing...itu lagi mencabar...tapi semua yang wat benda alah tu tengok la body beb...mana ada overweight cam aku (okay, please stop laughing again)...semua pon all muscle or seriously lean and fit...ya la...lagi berat ko, lagi la harder for you to climb as you have the gravity against you...you know, physics, ketumpatan adalah lebih bila berat adalah lebih...and daya graviti akan menarik objek berketumpatan lebih oleh itu pusat gravitinya adalah lebih tinggi daripada orang ringan/ kurus cam inchek arep...

aku memang suspek tabik spring (toingggggg) dengan inchek arep....pergghhhhh....tarbaikkkkk....seriously cam kluang man/ cicak man/ spiderman all in together....zup zup zup dah sampai atas....dengggg...aku yang jadi belayer dia pon sangat la senang nak belay dia as he is very ringan....so aku tarik tarik skit dah okay....ni kalau masuk tournament tu pun boleh fight gak tu....pergghhhh...no joking man.....

as for pali gimok self-proclaimed keanu reeves look alike yang kacak (uwekkkkk) pon boleh tahan gak despite being physically big (he is as big as i am, just a lil bit shorter) he managed to defy gravity and reached to the top....aku pun sama gak...basically inchek pali memang aku punya benchmark...kalau dia boleh aku mesti pastikan aku boleh...hahahah...tapi kalau inchek arep is totally in a different league wooo...tak bley celen....

somehow, i feel that everyone should try this thing...it is fun...yeah it is kinda tiring and you won't feel your fingers after 4th climb, but then again, it is worth it as you feel an immense self satisfaction when you reached the top....and also, you can actually widen your friend base....but all in all, i do feel good to be able to defy gravity, even just for a split second....

ajie
17 December 2009
3:45 p.m
Putrajaya

11 comments:

'arif said...

haha! giler banyak kredit ko bg kat aku bro..hoho!

ko pun hebat bro! ak pun tak bajet yg ko leh panjat 6-7 kali setiap kali kita pergi situ..masa aku 1st time, 2 kali pun tgn dah gigil..haha!

btw..mmg thanks kt enchek fadly! + leen yg byk kali memaksa aku datang..hoho!


(teringin nk pergi kt speed wall tu!)

muhamadakmalwahab said...

ko memang tarbaikkk arrr...seriously...aku jeles giler tengok ko zup zap zup zap terus dah sampai atas....itu yang aku lagi motivate nak kurang berat inieh...baru bley letak ko jadi benchmark aku...hahahha

first time memang camtu...tapi bila dah 2nd, 3rd memang boleh la panjat tarak hal...ko semalam pon panjat aku rasa dalam 6 kali gak la....

memang sangat berterima kasih kepada abang perasan keanu reeves itu....dia yang dok urge aku pi...and aku memang minat benda nie...cuma aku tak tau yang kat putrajaya pon ada....hahahah

(aku teringin gi kat free rope yang hanging hanging cam menggila itu)

papaYA said...

Aku nak tunggu bon aku kecik sikit bleh? Malu ar teman bile orang dapat tengok bon aku yang thirty something inches ni dari bawah.. hahahahaha

jerry maguire, jr. said...

wow. dats a gr8 one!

muhamadakmalwahab said...

yaya : kena try skg la sebelum ko berbadan dua...zetty pon join gak kitorang climbing nie...tak payah malu...si zet punya bon...ooopssss...taknak cakap...hahahaha

jerry : i do love extreme sports...and it was great...

muhamadakmalwahab said...
This comment has been removed by the author.
marmalade said...

i love wall climbing! bile nak pegi? ajak eh. kena ada special shoes for it ke?

you dont need to be small and ringan la. all you need is determination =) hehehe.

muhamadakmalwahab said...

seriously?
me and friends go every wednesday...jom...after work...as they say it the more the merry christmas...hahaha

they do have shoes for it...the centre has it...we get all the equipments there....

well...being small and ringan obviously helps a lot....determination...well that goes for the overweights (pls stop laughin) like me...huahuahuah

zetty said...

Hoiiii u talk about my bon bon? Nice ok!hehe,yaya u should join, best gile,perasaan sampai atas tu,haaaaaaaa. Kepuasan.

muhamadakmalwahab said...

my bon have nicer view...oooopppss...did i just said that out loud...
hahahaha...
but i think that everyone should give this a try...its great man/ woman/ or whatever...

zetty said...

Mamal,nti I post more picts kat fb,tak berkesempatan kat ofis,laptop pulak takde kat rumah,I think I xambik apple kot.