Wednesday, December 30, 2009

Sorry My English..

First of all...memang grammar english aku sangat sucks big time okay...i never deny that particular fact...and i am not ashamed of it as i am still in the stage where i am learning to perfect my english (somehow aku rasa ayat ni pon grammatically incorrect...hahaha)...and aku rasa there is a need for me to just try to communicate or write in english from time to time, coz it is a learning experience la....so when someone who just come out and asked me to stop writing in atrocious english, aku memang rasa cam nak lempang ajer...coz it was not said in a really good tone...remember, its not what you said, but the way you said it that matters....ada aku kisah?

Sekarang ni plak aku jenis yang suka tulis dalam blog ni campur english and malay...for some reason, blog is almost like my journal...and my journal hampir la cam cara aku bercakap...aku memang tak pandai cakap omputeh...aku campuq sana sini...abis my english tunggang langgang and to the point that some people just thought that i am better off not to ruined the language....hurmmm...adakah aku sedang merosakkan bahasa inggeris itu?

At some point, maybe la kot....dah jadi manglish la plak....and aku tau la some people out there tu rasa, its better not to speak in an atrocious english otherwise it would bring embarassment to myself....ntah la...aku still ingat my best friend used to tell me that, i should speak every now and then eventho my english is so disastrous....coz at least, aku cuba bercakap and from time to time i will get a hang of it....tapi biasa la kan, manusia tak sama pendapat....ada yang rasa bahasa tu jiwa bangsa, jadi janganlah cuba menjadi perosak jiwa....kalau la aku dok looking at tha particular point of view, sampai mati pon aku tak bley nak cakap omputeh...cakap melayu pon aku jadi malu la kot sebab aku ni memang orang utara yang punya dialek sendiri...bukan cam orang kl ker, johor ker yang as if speaks the most 'accurate' malay (no offense to johorian and orang kl)....

This particular person nie aku tau la have the 'SUPERIOR' english skills that made me feel like a smurf to the dinosaur...yer la kan, dok besaq kat london 10 tahun la, kat states 7 tahun la and blajaq lagi kat aussie la....jadi english sangat power tak hengat la....yeah i do agree on that particular fact that this person does have a good english skills.....tapi, sebab dok kat obesi tu lama sangat, bahas melayu pon dok terkangkang kangkang nak cakap sampai jadi malu nak cakap bahasa melayu sudah....nama ajer orang melayu...hello at least la kan, A*ko Mustapha dulu yang besaq kat England sampai balik malaysia tak tau dah cakap melayu tu pun, took the initiative untuk blajaq bahasa melayu sebab nak berlakon drama melayu....tapi this particular person nie, aku rasa aku lagi putih la kot, and aku lagi tinggi la kot....and kalau aku cakap aku ada mix mat saleh pon orang percaya la kot compared to this person yang skali tengok pon tau dah orang melayu...tapi TAK TAU CAKAP MELAYU....pastu ada hati plak nak suh aku just stop writing and speaking in 'atrocious' English as it would only bring embarassment to myself....okay la i conceded la...aku punya writings and spellings semua nya boleh throw out of the window....tapi ko punya bahasa melayu tu, hurmmm....no comment....

last but not least....i do know that you like reading my blog entries since you did made that comment to my face...but read this out and sila ukur baju badan sendiri okay....at least i am trying my hand (or tongue or whatever lah) to grasp the foreign language compared to you that did not try at all...bagi aku la kan, malu la ko sendiri cakap ko orang melayu if you can't even speak the language....oooppppsss....aku terlupa, you never said that you are a malay, you will simply said that you were born in London...owh help me god....

p.s : and i dont even think that you will understand this particular entry 100% as i do have the dual language ability and you dont....

ajie
10:17 p.m
30 December 2009
Putrajaya

11 comments:

marmalade said...

dua-dua bahasa sama penting. melayu ada lenggoknya sendiri, begitu juga inggeris. dibesarkan dalam dwibahasa household, haruslah bijak berbahasa keduanya.

kita patut berbangga kerana sekurang-kurangnya, bangsa kita ada bahasanya sendiri. tapi kita pun harus tau menguasai bahasa asing sebab kalau tidak tau berbahasa inggeris zaman ini, memang susah.

anda tidak perlu berasa rendah diri dengan rakan anda itu, kerana pada pendapat saya, dia juga ada semacam rasa "intimidate" dengan anda yang bijak berbahasa melayu, dan kelihatan lebih inggeris dari dirinya.

uncalled criticism sometimes is a disguised compliment.

dah dapat my email? =)

papaYA said...

My english is bad too. Selalu kene tegur dengan akak aku yang dok UK 8tahun. Anggap la sebagai process pembelajaran.

Kepada insan itu,
nak tegur itu ade caranye.. Bagi alasan yang relevan sikit kenapa anda suruh Akmal berhenti menulis. BTW, aku suke baca entry die :)

Khairul Amri Ishak said...

akmal:

erm baik ko terus terang je
sape orgnya itu..

hrp2 bukan org yg aku kenai la
coz org yg aku kenai
sume mcm berabuk je english,manglish dia..hehe

muhamadakmalwahab said...

mala : dapat your emel..hahahah...but this particular person wasn't criticising, he (ooopppsss dah terbagitau gender la plak)is actually condemning....tu yang geram sangat tu...ada orang criticise before and i never took heart for instance dian nais said that i need to work on my grammar and i am okay with it...but this guy arrrrr...with his tone and that faked-english accent, drew my fire like no other...but still i would pass as english more than he could...hahahah

yaya : owh tengkiu yaya...aku punya grammar memang sucks...tapi blog is just a journal...i wrote down exactly almost the same as i am speaking...grammar hancusss...campuq sana sini english malay...hahaha....

ryo : yang penting bukan PTD dan bukan dalam kita punya circle...actually bukan dalam aku punya circle pon...tapi setiap kali balik mai mesia dok cari aku gak...tak tau pasai aper...pastu dok komplen keta aku kecik suh aku beli keta besaq skit and what not...wadamaderfakingshet? and then complain kat aku yang orang melayu kat aussie semua dok perasan nak cakap omputeh with aussie accent...~blank~

marmalade said...

alah, janganlah cakap fake accent sebab i tau i juga ada sedikit accent. dah lama duduk sure ada accent nyeh. takleh salahkan dia jugak kut. haha. tapi tak patutlah dia condemn or criticise dengan tidak begitu konstruktif.

siapa itu dian nais?

muhamadakmalwahab said...

dian nais is batch senior...also one of my fellow blogger...

well...accent tu mebilah kot...tapi skg dok aussie and sebelum ni dok kat states, tapi bila balik mai mesia still dok cakap ala slang london itu...rasa nyampah sebab ada skali tu, kitorang cakap dalam melayu, then dia terus ajer...pls can speak in english as i dont understand malay...tak tahan....dont understand tu...bukannye have difficulty following the conversation ker, malay is not that good ker...terus I DONT UNDERSTAND MALAY....malu siot....

p.s : i seriously hope that this guy is reading the comments and this particular entry...

papaYA said...

Teruknye sampai tak faham Melayu.. Ni kritikal.. Bangla pun terer cakap Melayu pe...

zetty said...

sapekah orang itu???? seriously, takde benda yang nak dibanggakan dengan spekong english. aku kalau boleh taknak pun keluarkan accent spekong aku. ceh. haish. why is it so hard to change the mentality of Malaysians?

muhamadakmalwahab said...

yaya : dia tak pandai cakap melayu...pastu dia malu...then dia refuse nak cakap melayu..so sekarang ni i dont understand instead of i am not fluent...boleh tak?

zet : i believe we encountered him before during our loud musics session kat heritage row...bukan with our group...tapi kita pernah terserempak la...my friend...tapi biasa la, member dok malaysia pun 2 tahun ajer....so dok kat negara omputeh saja until now...skg tengah amik PhD kat melbourne...hurmmm...aku tabik la for his intelligence, tapi i really hate his negligence...memang its hard to change the mindset or the mentality of malaysian of have been living abroad all their life...bila balik malaysia ajer semua tak bagus and slalu dok compared with what they have in the overseas...stupid la kekadang these kind of people...

zetty said...

serious shyte? snobbish betul la.

muhamadakmalwahab said...

serious....i rasa kita pernah encounter dia dua kali waktu gi cyna...kan ada satu time tu kita gi 2 kali berturut turut dalam seminggu...hahahah