Thursday, December 3, 2009

Swooning Over Caramel Chocolate Pudding

I successfully made the pudding...it was my first try and i was so glad that it turn out okay...the recipe i got over the net...and aku pun try ajer ler kan...dah bosan dok kat rumah jer wat mende aper pon takder...so buat la pudding itu....

Bahan-bahan
1 cawan gula
1 1/2 cawan air
3 cawan susu segar
1 1/2 cawan whipping cream (krim putar lah)
6 biji telur (2 biji telur merah ajer, 4 biji telur merah + telur putih)
Chocolate Pound Cake untuk letak dalam tray (boleh ganti la kek ker, roti ker aper ker sebanyak yang nak la masuk dalam tray)

Step 1
@Boil the 1 1/2 cup of water dengan 1 cup of sugar....didihkan la sampai jadi warna 'amber' atau perang muda...tutup api
#Panaskan 1 1/2 cawan whipping cream tu sampai dia berbuih....tutup api....
Masukkan # ke dalam @ perlahan lahan sampai abis (when you pour in the cream, @ akan berbuih skit so blasah ajer pelan pelan sampai la abis #)
Masukkan 3 cawan susu segar tadi
Dah siap step 1

Step 2
Pukul telur-telur itu bersama 1/4 sudu teh garam....
Masukkan Step 1 dalam telur itu...
Kacau ajer la...

Step 3
Potong la kek tadi sesuka hati masuk ajer dalam tray, nak banyak mana pon tak kisah...tapi agak agak la...jangan terlalu skit....habiskan ajer la satu peket tu....

Step 4
Masukkan Step 2 ke dalam Step 3

Step 5
Panaskan Oven 250 degrees
Masukkan benda alah itu tadi dalam oven dan bakar sekitar 40 mins...

Step 6
Makan la beb

Happy Trying...

ajie
9:14 am
4 December 2009
Putrajaya

8 comments:

Pengejar Masa said...

KAU BUAT AKU LAPAR LA...

muhamadakmalwahab said...

best weih
senang ajer nak wat sendiri

papaya said...

Berlemak giler!!! 6 biji telur? Susu 3 cawan, gula 1 cawan.. giler ah..hehehe

muhamadakmalwahab said...

telur guna la omega plus...hahaha
susu aku guna susu rendah lemak...
gula? hurmmm...itu tak dapek ler cek nak nolong....
karamel memang manis...
tapi aku suggest guna chocolate kek yang bebetul coklat....yang tak manis...supaya rasa karamel dengan coklat tu seimbang...
and ari ni pya aku tambah baik skit...boh strawberry yang potong potong kat dalam tu...perghhhhhhh

MOSHUCHI said...

kalau aku ada modal besar/banyak duit..aku sanggup melabur utk buka kedai kek dengan hang akmal..

aku pun suka masak..untuk ada sebuah kedai/restoren makanan tu antara impian aku la..entah tercapai ke tak..hehehe

muhamadakmalwahab said...

itu boleh difikirkan....nanti pencen jaga kedai kek aja...hahah...aku kompem pencen nanti nak balik kampung aloq setaq...

insya allah...semua yang kita dok berangan, kalau ada rezeki boleh aja...nanti kalau hang nak buat restoran boleh la roger roger..boleh aku jadi share partner...hahahah

zetty said...

ermm ermmm.. bila nak buat untuk kitaorang??

muhamadakmalwahab said...

when will we have a gathering?
bleh buat...
heheheeh