Monday, January 11, 2010

Jobless Months

I got a new computer today in the office...or rather say that it is a new sewaan la...bukan new specs...ni semua sebab sistem e*SPKB tak bley running on other OS than XP sahaja...so kempunan ler aku nak menggunakan Windows 7 yang vogue tahap gaban tu (adik aku install kat dia punya Vaio, giler smooth okay)..and pc yang aku baru dapat nie spec dia lagi low daripada yang sebelum nie...boleh tak? geram pon ada...tapi takper lah...aku guna pon untuk wat kerja...and abis sangat pun sebab aku nak surf the net ajer...not really playing games la using office computer...nak mampossss????

memandangkan benda ni amik masa gak ler, aku pun gi ler pinjam komputer zaza sebab zaza gi meeting...and then semua fail aku tengah diupload ke pc yang baru, so aku tak der aper nak wat ler...wat le check list audit and all...and in between that aku buka la emel  yahoo aku....

aku dah guna emel tu since aku final year kat USM lagi...dulu aku wat account emel tu dengan nama sebegitu coz it sounds formal...and sedap skit kalau nak antar emel untuk mintak kerja....but nowadays it has become part of my brand....my name as my own brand la...blog pun itu, fesbuk pun itu, account bank pon semua username yang sama or almost the same la...

then i browse back to my old emels....emel emel yang waktu time aku baru habis blajar nak tunggu konvo...time yang sangat happy dalam hidup aku tapi juga time paling kering in my entire life....dulu waktu final year final semester aku dok luar...sewa apartment dengan my friends la...7 orang....RM550 per month...so campur dengan letrik semua ada la dalam RM100 seorang sebulan....okay la...apartment ada swimming pool beb....aku ingat lagi, aku, amin, mawok, charlie, ejam, boboy dengan kadir...aku share bilik dengan boboy, amin dengan mawok and kadir (master bedroom) and then ejam dengan charlie...waktu time tu aku dok kerja part time kat kopibin la baskin robin la setabak la and ada la beberapa lagi...aku pun dok wat part time secara tak berhemah menjadi translator untuk kengkawan aku yang perlukan translation...tapi tak pro la kan...siap taip...arial 12, 1.5 spacing dengan harga RM0.50 satu muka surat...and ini pun aku start charging lepas kena sound direct to ampang point dengan geng Bach. of Arts. Translation and Interpretation (BATI) yang memang wat ini sebagai side income...before this aku wat free ajer kat kengkawan aku for lunch meal or dinner ker...tapi sebab dah kena, terpaksa la charging...and itu pun harga lagi murah daripada junior BATI okay....sebab aku bukan geng translation...hahaha

okay la...boleh la tampung hidup single yang makan ala kad ajer, time tu aku minum kopibin and setabak on daily basis woooo (dah nama pon kerja part time kat situ), baskin robbins tu sampai dah naik muak dah lah...tapi memang kering kontang la.....brapa la sangat kan duit....bayar sewa and then makan and minyak motor, abis camtu ajer ler....

then bila aku tengok balik emel aku, banyaknya emel yang aku mintak kerja dulu...dengan Silterra la, Motorola la, Spansion, Siemens, Dell dan banyak lagi...and kebanyakan semuanya pon jawapan yang mengecewakan...mostly just because i am a fresh graduate and also because my CGPA is not that high (i done badly in my first semester that effect my whole studies)...and then aku tengok balik beberapa emel daripada kengkawan aku...and one of my really close friend back then, yang sekarang dah memang tak kontek dah due to hurrrmmmm...tak payah citer arrr...banyak giler aku dok mengadu kat dia...back then he was still in UK...and now in Germany...skali skala balik mai malaysia memang best arrr dok melepak...dulu la...sekarang tidak lagi....

and semua pon majority emel aku dok whining pasal being jobless....aku ingat i was jobless for quite a few months...dapat final result in June 2006 tak silap aku, and then August 2006 aku graduate...September 2006 aku gi dok camping, trekking dengan diving dengan member aku ke langkawi beberapa minggu and then October 2006 bulan puasa...and waktu bulan puasa tu aku gi 2 interview...satu kat KL and satu kat Penang...one for an American company and another for Japanese company...yang dengan American company tu, the interviewer who was the Operational Manager called me personally to tell me that i got the job and asked me to wait for HR to call me...and the HR of the Japanese company called me up and told me the same...but i told the Japanese if i can re-think about it since i was rooting for the other, tapi aku tak cakap camtu la kat dia...sengal la sangat kan...and another thing is, i was not quite ready to move to KL just yet, back then only la....but some problems occured with the American company....the Operational Manager to call me up and apologised as he really wanted me to work under his supervision...it was seriously an irritating moment, coz the reason given by HR of why i was not hired was totally stupid...but bukan rezeki aku kot...so aku amik la kerja dengan Japanese company itu that turn out to be a great experience....i started working in November 2006 until August 2007...less than a year...but i had made a mark with that particular company....my boss was not really willing to let me go...they counter-offer...but then again it is govt to private sector? sure la aku pilih govt...and it was a great feeling as you departed from the company on a good note....

then i started working with the govt commencing August 2007 until now...a job that i really like....eventho compared to the former company, my paycheck is seriously 'different'...and the jobscope was totally diferent as well...and totally differs from what i studied before as well...deng...but it is cool...learning and venturing to new territories...open up for new things....

bila aku tengok balik, and baca balik emels tu semua...i kinda remember the stress feeling of being jobless...especially when your friends already got a job...and boleh kata 100% budak geofizik dapat kerja...and most of them with an international oil company...arghhh...stress seketika...and waktu time tu jugak ada kawan aku yang kerja dengan this one company that send her for training in Vienna for 6 whole months...balik ajer terus kawin...duit banyak dowh....arghhhhh....tensen lagi....and thinking about that, if i didnt take in this govt post, i will end up with the american company and will be based in texas for at least a year..aku dapat tawaran tu pada masa yang sama aku dapat kerja govt ini....but my father wanted me to be a govt servant and after taking in consideration semua benda, aku pun kata....okay lah....govt lah...and i think i had made a right choice...

being jobless memang sakit ati...esp bila tengok kengkawan lain dapat kerja...wahhhh....rasa jeles tak boleh tahan woooo....tengok diorang beli keta la semua benda la....wahhhh...geremmmm....tapi alhamdulillah....rezeki aku lambat skit sampai....tapi ada gak la rezeki...and i am in where i am rite now...and i am seriously happy that my life turns out for the better....kalau tak, mana la mampu aku nak berjalan jalan ke hulu ke hilir dunia ini....hehehehe

ajie
3:39 p.m
12 January 2010
Putrajaya

5 comments:

marmalade said...

govt best.
cuti 25 hari. ada pension. and banyak benefit yang tak semua private sector kasi. and kalau ada maha economic downturn (hopefully tak), it is unlikely untuk kena retrenched. hahaha. and it's always a proud moment to be saying that you work on behalf of your country, rather than a specific company etc =)

you made the right choice. i assure you. hahahahahahahahaahah.
(i pun menyedapkan hati je kut haha)

muhamadakmalwahab said...

i cuti 30 hari (tak amik option baru itu) benefits...hurmmm...secured...betul..yeah...it is a good feeling..

p.s:if i am where i am now, i guess god had make sure that i make this choice..and its for the best la kot (sedapkanlah hati ini)..

Khairul Amri Ishak said...

jobless..
ok ape?

apepun, setuju dgn marmalada kata..

blh wat excuse
bile keje govt ni..;)

SurayaHarris said...

wow...panjang..berpinar mata den..tapi best ek ingat zaman lampau..aku kenal kau 2007 la kan..kompeni Jepun yang bagus..I loike..

muhamadakmalwahab said...

yo...di kompeni itu la aku kenal dengan si alia betik...and kenal ko...aku ingat lagi first time jumpa ko...eksyen dowh dengan aku...taknak bercakap sepatah pon...peghhh...terasa dowh...second time jumpa baru ler lepak sembang best...and then skg ko dah kawin ada anak...owh jeles sieh...aku ini jugak yang masih single mingle menanti bulan jatuh ke riba...huhuhuh...ku tak laku laku..wooooo