Wednesday, June 23, 2010

Survived NY...Can Survive Anywhere?

Seriously...are you serious???

Aku tak pernah jejakkan kaki ke NY lagi...so aku tak tau ler betapa susahnya hidup kat NY...once, a few months ago...cik hayati shared about this one guy who uttered this phrase to her...and i can't believe that someone (not the same person) actually said the same thing to me...and it comes from a mouth whom papa and mama sent USD5k per month as a living allowances...WTFish?

Teringin aku nak tengok dia gi kat Chenor tempat aku wat penempatan kampung dulu tu...aku nak tengok skit betapa betul sangat la statement dia yang kata if anyone had survived living in NY can live in any part of the world...

Tetiba aku terpikir...susah sangat ker hidup kat NY compared hidup kat...lets say....Sudan?

ajie
3:56 p.m
23 June 2010
Putrajaya

17 comments:

jay jamil said...

well, I think what it means, if you are street wise like those New Yorkers, you can make any kind of living in any cities la kot, set up business ker, dealing with authorities or bad people etc etc .... kalau jungle survival, kena la OBS, ye tak?

muhamadakmalwahab said...

hurmmm...might be...but it would help you to decide if you were there and hear the tone of his voice while he uttered the words...

marmalade said...

try dhaka!
duduk mana-mana developed country bolehlah survive. tak perlu nak kata duduk london ke, new york ke, sim city ke boleh nak survive. everywhere would offer a different set of living experiences.

tapi i rasa i takleh survive paris lah. hahahahahahahahah

nihadriz said...

maybe he meant duduk kat bandar je. any city given. nak suruh versatile, suh dia duduk rwanda. sudan tu baik sgt dah. takpun suh duduk pekan lubok antu kat sarawak. tu pun aku jamin dia takleh survive. hehehehe~

fadhlullahomar said...

ntah...alicia keys kata macam tu. betul la kot...hahaha

tapi seriously aku rasa dok Sudan lagi teruk

muhamadakmalwahab said...

cik hayati :
i pon rasa i tak bley survive paris...betul betul betul... :p

ha :
ko kena dengar dengan tone suara dia tu baru ko tau...rasa cam nak campak masuk dalam tasik ajer bila dia cakap camtu dengan tone camtu...hahaha

fadh :
agaknya la kot...terikut ikut artis punya cakap...hampagas sungguh...

SurayaHarris said...

susah dari segi kewangan I think..dan juga culture mereka different dgn kita..mungkin dia tak pernah sampai Sudan?

muhamadakmalwahab said...

cikgu suraya...
parents dia antar kat dia USD5,000 sebulan untuk belanja harian...tak termasuk sewa rumah dan kereta...
hurmmm....
kompem dia tak pernah gi sudan...dulu ikut aku gi kampung aku kat kedah pon bising nyamuk la, takder stabaks la...and etc...hurmmm

dianramli said...

aku blm penah duk NY lg, tapi skg aku duk Sudan. Rumah kitorang sewa ni banglo 3 tingkat, kami sewa 3rd floor saje. rumah banglo, tapi jalan depan rumah tanah merah. setiap rumah kene ade gen set sb blackout sokmo.mop rumah hari2 sebab sandstorm. driver sini drive mcm haram. suke ptg q, cilok sane sini. harga barang bapak mahal! bygkan beras 5kg SDG 36 (x RM 1.60).duduk sini xboleh sakit sb medical facilities teruk. tgk hospital, mmg xpercaya itu hospital. student msia pernah bersalin kat sini, private hosp byr SDG 2000 tapi kapas pun husband dia kene beli sendiri kat luar.

p/s:sorry, komen dah jadi entry.

dhr said...

aku tak pernah pergi NY tapi skg aku duduk sudan. Kalau nak citer pasal sudan, nanti komen jadi entri. Tapi ramai orang pesan, tinggal kat sudan tlg jgn sakit.Medical facilities teruk! Hospital pun bukan mcm hospital. Sorang student Msia bersalin kat private hospital sini, bayar SDG 2000 (xRM1.60) tapi kapas pun husband die kene beli kat luar sebab hospital tu dah kehabisan kapas.

muhamadakmalwahab said...

dian :
aku dah baca blog ko...terkejut aku tengok betul ko dok kat sudan...hahaha...ko dok sudan sebab aper???
kena posting kat sudan ka???
ikut husband ka?

dhr said...

alamak! aku igt 1st komen tu xdipublish.aku ikut husband aku, die yang posting sini.aku amik unpaid leave.

muhamadakmalwahab said...

owh...aku moderate comments...
3 tahun ko dok kat sudan...wah...aku pastinya akan menjadi pengikut setia blog ko nieh...mesti nanti ko rajin lari ke dubai la tu...sale sale dan sale lagi...haahaha

xetxet said...

wtfish?? who freaking said this? i've been to NYC twice and it's nothing like staying in Pendang, Kedah (penempatan kampung i) or my own hometown kat Rembau ok. NYC has everything. It's a lavish and luxury life style kat sana. I doubt it that these people live on the Bronx side. Kalau duk Bronx pun takde la susah sgt. Brookly or Queens pun sama je. You have everything in NYC! Sangat senang nak cari barang/makanan kat sana. People kat sana lagi suka naik public transportation sebab it's so far the best public transportation service I pernah guna. Takde power failure and they have clean water 24/7. Where you can drink from the tap.

Now, can you get those from third world countries?

muhamadakmalwahab said...

exactly cik zet...you should heard him while he was saying it...the tone of his voice buat i rasa nak rejam masuk dalam tasik putrajaya ajer...sedangkan balik mesia ni pon dok komplen panas...seriously...i rasa you pernah jumpa dia skali...one of my acquintance...

xetxet said...

ohhh my. sapekah??

muhamadakmalwahab said...

i think you met him before...tapi waktu kita gi mendengar musik...kebetulan terjumpa...tak pernah hang out skali la...