Saturday, September 19, 2009

Kampungku Traffic Jam Once A Year

This only happens once in a year...and it happens on Hari Raya Aidilfitri sahaja...jem giler...tak hengat nyer...it took me more than 8 hours to reach alor setar (usual my standard driving would be only 5 hours)...and i was driving up north alone about 495km (according to my car's mileage)...anyway...i arrived safe and sound....cuma mata kiri aku ler bengkak plak...aduhai...every single Hari Raya mesti ada ajer tak kena...jerawat besar but this year it comes in form of bengkak kat mata....sakit dowh!!!

And as usual, i would go out to town (Pekan Rabu area) for just 'sightseeing' as i already bought my baju melayu in Jalan TAR...i drove up into the town...giler tak hengat jem....everybody are back from the big cities...it somehow left me wondering, apsal semua orang kalau utara ajer mesti anggap kampung...ceszzz...tapi okay la, at least aku ada gak ler kampung...yang memang suasana kampung and when i celebrate hari raya, i feel the atmosphere instead of braya kat KL yang jadi ala Jakarta/ Bangalore/ Dhaka watever lah....


Giler fascinating Pekan Rabu jadinya...it has the Bazaar ala Jalan TAR (not as big but big enough) with people screaming from every corner....and omaigotttt, dia punya manusia punya sesak mengalahkan Jalan TAR....don't believe me? seriously dude...ini kalau sorang kena selsema menatang pink itu, kebarangkalian orang lain kena adalah 100% memandangkan korang memang kena berhimpit la...so no 1 metre distance okay....


Aku dah lama tak makan kat Alor Setar and i was keen on trying the meehon soup again....and yeah it kinda give me all the nostalgia of me living here back then during my growing up years....not a single soup can beat how it taste like in alor setar....and the laksam...yeah the one and only place ada kat malaysia ini...adik aku makan soup sampai ala klimaks gitu....hahahaahha


Then it comes down to the time whereas tomorrow dah nak raya...and i still can feel the vibe whenever i come back to alor setar....the city itself have its own characteristic that makes it so nostalgic as a place to come back to....it is the hometown....my village as you may call it...but it is home....home sweet home....


And dikesempatan ini aku nak ucapkan selamat hari raya and maaf zahir batin...i kinda wondering why everytime they would include the batin after zahir? hahahahah...nobody can answer me...but truth to be told...when you already grew up listening to it, then it is kinda weird not to have it....and once again

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

ajie
20 September 2009
2:00 a.m

Aloq Setaq Kedah Darul Aman

4 comments:

Alam Setia said...

Baguih hang buat entry ni. Memang sesak sunggh

muhamadakmalwahab said...

itu ler pasal....aku pon jadi pening gak...dah ler mata kiri bengkak...huhuhuhu

zetty said...

pergi pekan rabu pakai mask tak? ada org ckp kat you dlm english??

muhamadakmalwahab said...

mana ada pi pekan rabu pakai mask...pi siap pakai kopiah lagi...pastu sebelum depa cakap, i dah cakap loghat kedah...so tak kena pancung arrr...kalau orang kl pi...kompem kena pancungggg...huahuaha