Wednesday, September 16, 2009

Raya Commercial Ads

Aku tak tau ler apsal this year there's lack of Raya ads...looking back in the early millenium (Gong Xi Raya), there's lot of seriously great commercials...one of the most memorable was Malboro (which went on to win some ad award internationally)...korang ingat lagi tak iklan mana yang aku maksudkan? ala, the one yang dengan two big dragon boat with the malays playing rebana ubi & the chinese playing gong cina pastu kat tepi pantai bley bersilat dengan berkungfu la plak...if you dont remember that, well then nothing else i can say lah....

Anyway, this year so far i only seen one ad...and that is the TM ad...omaigotttt...i think somehow the onemalaysia concept are a lil bit overdone in every single ads la (say the heart donation ad, and any ads by finas?)...i like the way Allahyarhamah Yasmin Ahmad done it with her ads...you can notice the onemalaysia concept but you dont feel as if it was force upon the ad as if something being imposed upon...but rather as one of the essential element of the ad whereas the ad would lose its feel & appeal if that element were to be taken out....

But my fave of all Yasmin's Raya ad would be the 'Penarik Beca'...omaigottt...it really strikes a chord on me as the message was clear cut....and you dont have to go deep to understand the whole message...

Well in case most of you forgotten the ad la kan, its like this :

*Mamat (yang gumuk mengalahkan aku) ni baru ajer sampai naik ferry ke Penang...then pakcik penarik beca ni pon amik la dia jadi passenger walaupun mamat ni a lil bit doubtful about the pakcik boleh bawak dia yang gumuk itu (yeah, gumuk dowh)...then waktu sampai kat lereng bukit, the pakcik gagah gak bawak mamat tu sampaikan dah tak terlarat...then mamat tu take pity on the pakcik (after all those...aperkahhhh???) then wanted to help the pakcik only to notice that the pakcik is actually his friend's father....so aper lagi, mamat tu pulak yang jadi penarik beca usung pakcik tu guna beca pakcik itu ke rumah and also asked whether the son will be back for hari raya or not...then the pakcik just said *nanti nanti balik ler tu* (zupppppp~berderau darah aku dengar~sedey beb)....then after taking a rest and all, the mamat just asked the pakcik again :
*Bila dot dot dot (aku tak ingat nama dia) balik raya*
#Nanti-nanti tu baliklah#
Then listening to an old radio that plays incoherently (sekejap ada bunyi kejap tak)
#Nanti-nanti baiklah tu# - refering to the radio sound but in it also contain a deep underneath meaning towards the situation...
Then the mamat just let the pakcik be and walk out of the house with regret clouding his mind*

Tersentap gak ler aku tengok iklan itu...coz it was deep...and sayu...and i could never imagine doing something like that to my parents (eventho i was raised by my late grandma)...i think that is one Raya ads that gave me an impact...and of coz there's lot more great Raya ads...but none of it had really gave me a deep impact as this one...

ajie
5:18 p.m
16 September 2009
PUTRAJAYA

8 comments:

rara said...

akmal, boleh tak jgn letak nama aku kirah HSBC? letak shakirah pon ok kot
ahaks

muhamadakmalwahab said...

aku tak kira....aku nak letak gak...

rara said...

akmalllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

sila ubah sekarangggggggggggggg!!

papaya said...

Sume iklan Arwah YAsmin best2...
MEsti buat aku nak nangis..
Tahun ni die kuarkan semua iklan2 petronas yang arwah buat..

Dulu ade iklan dari Salem, Dunhil, Benson&Hedges, Marlboro.. Selalu iklan diorang mesti best2..

Aku tak suke gak iklan TM tu.. Corny gile..

p/s: Aku suke iklan KKM yang merokok tu.. khas untuk ko beb :P

muhamadakmalwahab said...

kirah : dah....

yaya : ha'ah...memang sumer iklan dia best...tahun ni diorang wat ala re-run of yasmin's ads...aku dulu siap suka EON punya iklan raya ada lagu dia sendiri....

p/s : ngeri aku tengok iklan itu...terutama mak dia yang kena kanser molot itu....
*dont you break my heart* ~dengs~

rara said...

hilang terusss? waaaaaaaaaa

muhamadakmalwahab said...

laaaa.....pulak....tadi suh tukar ler aper la....aduhai???tunggu jap aku tengah dok pikiaq apa la yang stand out...owh yeah aku tau...

rara said...

betty pon betty lah!