Friday, March 5, 2010

Cari Jodoh

I am not talking about that Wali Band song...

Tahun ni aku dah 28 (three months away from 28 that is)...dah tua la kot...bagi aku la...pastu bff aku sorang sorang dok menamatkan era single...aiiii....jeleskah aku? yeah i am la...fara already selamat diijabkabulkan last month...niha is getting engaged comes saturday...zaza already engaged and will be married by june...che bimb already got hitched...zaimee already waiting for his first child...me? well...going on with my life...

ady pernah cakap something kat aku yang buatkan aku berfikir jap...he knows that i am soooo (kedengaran sungguh desperate itu) ready to end my singleton status...so ready to be married...but he asked, whether i am ready to get married? ~errrrkkk (ady ini memang sengal sungguh, setetment slalu wat aku kompius)...then i understand...yeah, i am ready to be married...but am i ready to get married...when he said ready to get married, he meant of hosting the event....the 'majlis' lah...ahahahhaha...

lets see...i can afford to be married, but i dont know whether i can afford to get married...my my my...i had been doing a round up check on how much would it cost to host a wedding...with 1000 guest and all the preparations, it would roughly cost about RM12k (caterer, photographer, tents, clothes, cards) if you do it at the comfort of ur own home or plus another RM1k if you are going to do it in a community hall or whatever hall lah (except those convention centres and hotels mind you)...that is only for the event itself...hantaran kahwin dengan duit hantaran dengan cincin tak termasuk lagi....erkkkkk...roughly the 'market' price for hantaran nowadays can easily spell out 5-digits (for a degree holder)...aha....and of course the normal (usual) hantaran would be 7 (the lowest number so far) roughly handbag, perfume set, make-up set, shoes, jewelry set, watch, a set of clothes etc...that can easily spell out another RM2k (if the girl didn't demand prada shoes, cartier jewelry and LV bag that is)...and wedding ring...of coz a 4-digit ring (if you are lucky, if not then 5-digits la kot)...all in all, the least that you have to fork out is about RM25k (so far ini la yang paling rendah aku dengar kawan aku belanja, except for mie-g yang very the simple mimple RM6k hantaran and a wedding that cost him less than RM10k with all those preparations and hantaran)....dasat dasat....owh lupa lak...zaza is two levels my senior in the service and her hantaran is only RM7k...so i seriously trying to fry my brain thinking about whats with the 5-digits duit hantaran???

wow...betul la...hosting the wedding ceremony involves a lot and i mean a lot of RMs...i still remember when my big brother got married, my mom was so excited to host it (coz its the first proper wedding in the family since my big sister got married in the states and held up a small ceremony at our house back then) that it got big with more than 3000 attendance to my big bro's wedding...we had it 'kampung-style' in Balik Pulau (my father's birth place) and just do it our own...but it was fun, tiring and went over the budget (as stated earlier, my mom got excited as it is the first proper wedding ceremony in the family)...but it is okay...even my big brother now has been blessed with a cute lil daughter name Aishah and everyone in the family got new title to be called...and yeah, i am forever Pak Ngah yang comel mind you...

thats just it...wedding and RM are linked in a BIG WAY...so ady gave me some suggestions of how to lower my expenses...memang suggestion yang cam sengal giler...

*first - got married in selatan thailand then come back to Malaysia, paid the fine (would cost about roughly RM2k) then yeah, i am hitched....

*second - do like what one of our friend, dot had done (not that he intentionally finding an orphan that is)....got married to an orphan who had live all her life in orphanage, so dont have to worry about 'duit hantaran'...have one wedding that covers it all...and the best part is, no arguments on balik kampung in raya season...and she embraced his family as her one and only family...hurmmm....

the first one is totally out of a question...but the second one sounds more reasonable...cesss...boleh tak...ady memang one sengal guy...currently i am meeting someone...but i dont know whether it would turn out alright...we have our differences (esp financial-wise) and also a different way of seeing things around us...yeah opposite attracts...but then again...reality check...have to see in the practicality part...camna life after marriage nanti...owh itu okay...but first thing first...how grand she want her wedding to be? owh that is one question that could easily made me choke a breath...

tapi aper aper pon, aku just take on a statement from one of my very close buddy long time ago...jodoh adalah ketentuan tuhan yang tak akan berubah...if god has decided its time for me to get married, i will get married despite being financially-broke as god will show me the way of how am i going to get married...and i feel much better...correction, not much better...just slightly better...ntah la...tengok la camna...for the time being, i just listen to the that wali band song, cari jodoh...

ajie
9.48 a.m
6 March 2010
Putrajaya

20 comments:

Mrs. Zuki said...

Aku suke entry ni...
Akmal, awatnya photog tu nombor 2 dalam checklist ko tu?memang laaa suke posing punye orang...

Hantaran tu kalau degree holder tu tak semestinya 5 digits..melainkan artis, mmg sah 5 digits la.

Kahwin kalau grand tapi lepas kawin jenuh nak bayar hutang...tak ke jenuh tu?

Pasal idea anak yatim tu...kawan aku dulu pun selalu cakap dia nak kawin dengan anak yatim...supaya nanti bile balik raya dah sah-sah balik rumah dia..

muhamadakmalwahab said...

cikgu ili

harus la photograper no 2 dalam checklist aku...aku nak gambar banyak banyak dan vogue vogue untuk tunjuk kat anak cucu aku nanti...hahahah...

memang banyak orang cakap camtu...tapi realiti,majoriti camtu...tengok exceptional cases la...dulu ada member aku dia punya aweks ada masters...NO duit hantaran...cuma senaskah al-quran...bapa dia doesnt believe in that...tapi mas kahwin (wajib) RM3k...okay la tu kan...

itu yang aku pikiaq gak...tapi most girls dok pikiaq kawin skali seumur hidup...biaq pueh ati walau hutang keliling pinggang...

aha...itula...ili kalau ko ada kawan anak yatim piatu umur kita ko kenalkan dengan aku boleh...hahahaha....kompem bulan depan aku masuk minang...hahaha

SurayaHarris said...

Alaaaa..baru nak nyanyi lagu tu..ibu2 bapak2..hahaha

wey..but skdr mampu..isteri yg baik xkan susahkan suami dia..
That's my opinion..

Kau jgn buat loan bank bagai..aku cubit kau nanti..
Hehe

RARA said...

aku nak kenduri yg takde lah grand sangat , biasa2 saja. pendek kata, ukur baju di badan sendiri. kalau mampu, tak kisah lah nak buat grand macam mana sekali pon.

benda ni boleh bincang dengan pasangan.

marmalade said...

akmal, do not worry about the wedding.

rather, concentrate on the marriage. or post-wedding.

sustaining the marriage is far more important than anything else. you can get married anywhere, anyhow and whenever. and in fact, wif anyone (except well, i do not encourage same sex marriage though hehe).

my two cents.
p.s. you kan nak cari:

1. yang mintak telekung dan sejadah untuk hantaran =)
2. yang suka travel macam you jugak.

muhamadakmalwahab said...

mama suraya : itu ler nak mencari tu yang susah tu....huhuhuuhu...so far dok jumpa semua pon....hurmmm...ntah lah...

rara : yeah betul...aku pernah cakap kat member aku tau...kalau belah pompuan nak buat grand grandmader grandpader ikut suka ati ler...belah pompuan...belah aku buat like like ajer ler...hahaha...

mala : thats what i thought as well...thats why the first suggestion do have its merit when you dont care about the ceremony...(boleh kena tindakan tata tertib whoooaaa)..hahaha...but in reality, it just dont happen...esp about the duit hantaran...yeah it is a lil bit ambitious to find someone who would be happy with just senaskah al-quran...once there was this girl told me, ~giler, nanti apa orang lain kata~...erkkkk....i stop meeting her after that...hahaha
how come i dont get worried?

Mrs. Zuki said...

Akmal,
Aku rasa photog ko nanti tak pening2 pala la nak ajar pengantin posing..silap2 ko yg ajar dia balik nanti.

Errrr.......takde lah nak rekemen kat ko...buat pe nak rekemen, sekali ko petik 20 minimum akan dtg.

'arif said...

menanti...menanti..menanti..

jay jamil said...

aku suka bab anak yatim tu. senang!

boriingplainjane said...

Setuju dengan Suraya (Pelik menyebut nama sendri ;)

Semuanya boleh dibawa berbincang, dan bakal isteri yang baik tidak akan menyusahkan bakal suaminya.

Jangan mengada amik loan! Nanti anak ko dah masuk sekolah pun tak abis2 bayar hutang kahwin. Memang mase tu confirm ko takleh travel sebab nak settlekan hutang kahwin.

Buatlar majlis gabung, jimat giler weh! Takcaya tanye Hanie ;)

muhamadakmalwahab said...

cikgu ili : harus la kan..nanti aku sendiri suh photographer tu amik shots yang camna aku nak...hahahah
p.s:kalau aku se-laku itu...takder nyer aku single mingle lagi skg nieh...hahahah

arep : jom kita gi rumah anak yatim..tengok siapa yang dah umur 24-27 tahun yang dah bekerja and still single...nak?diorang mesti ada list...hahaha

min : itu ler...aku tempted giler nak gi rumah bakti nak tau sapa yang pernah dok kat situ...ahaha

yaya : aku insya allah kalau boleh memang taknak amik loan....itu sebab aku dok pikiaq maybe aku dah boleh kuar EPF nanti adalah time yang paling sesuai aku nak kawin...hahaha...

tapi itu ler...bukan senang akunak cari orang yang paham kita ni govt servant bukannya banyak duit...ntah ler...tengok la jodoh aku camna nanti...nanti abang joe ko plak kena ganti jadi pengapit aku...hahah

xetxet said...

mal: you're not alone..... sabar sabar..

muhamadakmalwahab said...

i am...sabar ajer ler...huhuhu

frankie said...

kawen? aduhh~~satu topik yang amat susah untuk dibincangkan pada masa sekarang lebih-lebih lagi pabila bersama-sama org yang sudah kawen atau orang yang akan berkahwen..ohhh...i hate the situation~

nazat said...

mamal, enjoy ur life to the fullest k.. erk..ada kena mengena x dengan ini cerita?? hik

Khairul Amri Ishak said...

akmal: bro joe haruslah balas compliment ko tue..hehe.

govt servant mmg cukup makan pakai jer..nasihat aku,carilah jodoh dlm govt gak.barulah ade equilibrium..

p/s: ape status kluang? huhu..

muhamadakmalwahab said...

frankie : that makes the two of us...

leen : i am trying to...tapi it feels better with someone by your side...huhuh

ryo : harus la...aku tak dapat cari orang yang lagi tinggi dah...which was one of the reason apsal aku kena jadi pengapit...heheh
hurmmm...ntah ler...tengok la camna jodoh aku nanti

p.s:tengah matchingkan jadual...this month and next month aku akan jadi super busy sampai abis mesyuarat pemeriksaan belanjawan dengan mof next month...then aku boleh tarik nafas lega...

Jaja Yunizah said...

lagu Cari Jodoh by Wali band ni memang bagi impact besar kat ko ek...heheh, tunggu ko dpt EPF boleh serang & buat acara makan besar.

nihadriz said...

akmal, perlu ke kalo degree holder mintak sampai 5 digits? yang aku paling heran, minah kilang yg SPM tak lepas punnn demand jugak. hempes betul. aku mintak dgn rezal tak banyak. RM1K + gelang emas untuk mas kahwin. selebihnya terserah kat dia. yela, esok2 dia yg nak tanggung aku kannnn...perlu ke aku susahkan dia awal2 ni?

aku rasa dah jadi trend skrg ni org buat loan utk kawin, which is for me, those who did that are considered "tak mampu". lainla kalo he/she could fork out RM30K from their own bank kannn...

"SIMPLE, SWEET, MEMORABLE AND BLESSED" kan bagus tu. ikut hati aku, tak payah hantaran2 ni. tp sebab org melayu ni kaya adat, aku buat se-seimple mungkin. panjang lg perjalanan kita ni, insha Allah :)

saya afi said...

I have the same thought as ady. Haha..