Tuesday, March 2, 2010

You Are Nobody Until You Are Talked About

Yeah, its the tagline from the gossip girl...

Tapi aku bukan nak citer pasal citer gossip girl...tapi tagline ni memang banyak berkaitan dengan kehidupan seharian kita...seriously...once a friend told me, that if someone is indeed talking about you (good or bad), that means you have something to offer and the person is either too keen to get to know you or just simply hard-cold jealousy eating his/her nerves...

In our life la kan, memang tak der sapa yang boleh lari from being talked about...tak kira how nice you are...you will fell victim to the voice of others...but being talked about doesn't necessarily a bad thing...sometimes people do have nice things to talked about...tapi being a normal human being, nice things aren't as saucy or as fun to talked about compared to the non-good ones...its just a normal human inclination to talk about bad things...biasa la, setan banyak sangat....

me, myself is not spared from being talked about...i still remember this one time i was talking to this particular person long time ago...we used to be schoolmates and then fate thrown us together that we ended up in the same uni...dok sembang punya sembang and lepak throughout our uni days...one day dia cakap kat aku...

A : Ko tau tak, ko tak macam yang depa dok cakap pasal ko kat skolah dulu...
Aku : Erkkk? apa yang orang cakap pasal aku...
A : Ada orang cakap ko sombong and memilih kawan...
Aku : Why did i seemed to get that a lot?~sarcastic tone applied~
A : Ntah...depa jealous kot...nak kawan dengan ko tapi ko tak layan...
Aku : Hahahahhaahah (dalam hati nak lempang ajer orang yang cakap pasal aku dulu tu)

end up we both became fast friends and by the time the uni ended, he got a job with one semiconductor factory in penang and i end up in KL...but we still hang out if i go back north and if he got a seminar or meeting in KL...

a little flashback...dulu time aku skolah dulu, aku seorang nerd...rambut sikat belah tepi dengan minyak rambut berkilat...pi skolah balik rumah and then dok rumah diam-diam...join some sports in school tapi doing mediocre ajer...ragbi, olahraga etc...masuk silat menang sampai peringkat daerah tapi still dok diam-diam...unlike setengah atlit, terutama olahraga yang jadi faymes giler sampai satu skolah kenal...aku tak pandai nak pakai bergaya gaya nieh...jalan tunduk tengok lantai tak tengok orang...aku pon seorang yang agak pendiam...orang tanya sepatah aku jawab sepatah...lay low below the radar...sebab aku memang truthfully deep down adalah seorang introvert (owh yeah some people seemed to be disagreeing with this particular statement)...aku tak reti nak start up a conversation...unlike some of my friends who seemed to be so easy going and so friendly that they could just strike up a conversation with a complete stranger as if they known each other for a long time...seriously aku memang tak reti...aku cuma pandai kalau menggunakan medium such as internet (thank god internet been created)...orang yang aku tak brapa kenal walaupun pernah jumpa, boleh kenal lagi rapat thru the conversation thru internet-based mediums...contoh paling senang is one of my fellow blogger, cik mala...dulu waktu kitorang thrown into 6 months course, mana pernah bercakap sepatah pon...but now we are frequent corresponders...via internet la...aku baca blog dia, dia baca blog aku...and dia send aku postcard dari mana hala dia pi on biz trip ~hint hint~...

back to the topic above...orang memang suka bercakap pasal orang lain...ada setengah nak menghilangkan stress sebab adanya segelintir manusia yang sangat suka cari pasal...ada setengah just nak share information supaya orang lain berjaga-jaga (tapi tak selalunya betul, kekadang orang yang bercakap tu sengal ajer sakit ati tak bley tengok orang lain senang)...dan ada juga memang hidup dia tak boleh kalau tak cakap pasal orang lain...rasa tak complete aturan jadual harian dia....

tapi biasa la...kita bukan boleh nak dictate orang lain supaya jangan bercakap pasal kita kat belakang kita...coz its just can't be done...so don't even try...mengabiskan air liur ajer...as for me, what i do is just stick to my own group of friends of which i had came to trust which is not a lot...ditch those who seemed to have this type of nagging feeling that their life won't be perfect if they don't ruin someone else's life (owh yeah i used to know these people)...quality is better than quantity rite...but in the end, i just took on Ady's words...at least now i know people do know my existance...coz someway or another, i am somebody as i had been talked about....erkkkk...another setetment yang sengal from the forever-good-with-words-but-laser-nak-mampos Ady...

ajie
2 Mac 2010
11:07 p.m
Putrajaya

13 comments:

Al Hadi said...

hmm.. aku pun nerd gak masa sekolah dulu. but we live, we learn kan.

marmalade said...

yelah memang kita tak penah bercakap pun =p skang selalu juga kita keep in touch kan? hahaha. inilah namanya takdir =)

eh i rasa mcm i ada bagi comment kat one of your entries harituh, you delete ke?

muhamadakmalwahab said...

hadi : ya...cam citer omputeh gak...nerds yang jadi better than those high school popular jocks...kuang kuang kuang...

mala : betul betul betul...i tak pernah delete any comments from even anonymous users...entry mana satu?

Jaja Yunizah said...

mal, aku & tina selalu gak kepochi pasal ko..ehehhe. bukan apa, sbb ko kan ketua travelmate yang unggul.

muhamadakmalwahab said...

ceszzz...mesti kepochi pasal aku yang suka berjalan guna kaki sampai korang penat...pemilihan hotel yang ngak kelassss...hahahah...well i know...takper...so...korang serik ker nak travel dengan aku?
kuang kuang kuang...

xetxet said...

mal, phuket!!! sape lagi??

muhamadakmalwahab said...

zaza kan cakap mau pigi...ni kalau cakap nak gi nu yer mesti lagi dia mau...hahahaha...pastu zaimee...and then a few others...amcam?

Jaja Yunizah said...

mal....hotel yang ko pilih not bad apa esp rumah turi yg best tu. nak gi memana coti2 jgn lupa ajak aku ek.heheheh

marmalade said...

entah. something on carpe diem. takde ke?

muhamadakmalwahab said...

jaja : owh...aku tadi kol ko tak angkat...aku mau ke krabi...1dec hingga 3dec...ayoooh....

mala : ada...i think it is in the feb or jan entry....can't remember what it was about...

papaYA said...

Survey yang aku buat, kebanyakan kawan satu skim dengan aku adalah nerd masa sekolah dulu.. hehehehehe

muhamadakmalwahab said...

termasuklah aku kan yaya kan...hehehe...a late bloomer like my friend once said...hahaha

Jaja Yunizah said...

mal.....sorry ko call aku tgh meeting. btw, aku blm dpt beli lagi tiket. but i'm interested too.