Tuesday, April 13, 2010

Kampung Boy Comes Kuala Lumpur

Yeah, my village is called Jungle Village or Hutan Kampung dalam bahasa melayu...

First of all, aku memang la orang kampung...serious tak tipu weih...back then i thought that Magnum ice cream is the most expensive ice cream in the world (RM3.50 satu)...giler arr...then Venetta is an exclusive ice cream just for the rich and famous...dok kat rumah pon makan ice cream paddle pop ajer (itu pun dah kira sangat mewah, kalau tak makan ice-cream malaysia ajer yang RM0.10 satu itu)...skali skala arwah nenek aku akan beli yang magnolia dalam bekas yang harga RM5.95 itu (back then it was way cheaper lah)...then mai ajer KL...hampeh...Haagen Dazs mahal nak mamposs...one pint (500ml) cost about RM34++...wadamaderfakingfish...giler arr...that is how katak di bawah tempurung i was...and my point was???

Thats how oblivious i was about women's item as well...dulu itu, aku ingat Bonia itu is like THE MOST expensive handbag in the world with the retail price of RM200 (errkkk)...but then again...the same thing as stated above...mai ajer KL, henbeg RM200,000 pon aku nampak...erkkkk...denggg....bukan saja henbeg, kasut, berlian, rantai and whatever...i just can't seem to fathom people who would spend the same amount that can buy some people a good house on just an item...like henbeg...per say...

Dulu during the time i was growing up, there was no mekdi in aloq setaq ya, harap maklum...everytime tengok iklan mekdi kat tv, rasa cam nak nangis ajer sebab tak dapat nak makan beger yang best...oleh kerana itu, arwah tok aku ada bawak aku gi penang semata-mata mau makan mekdi...dan dulu aku ingat mekdi adalah beger yang termahal di dunia....then comes to KL ada Carl's Jr. lah, Dome lah, TGIF lah....giler harga 5x mekdi....humppsss...

Waktu kat sekolah aku dulu, there was this student shifted from KL to my school...and i was kinda impressed with him because he spoke very fluent english...(and agak sombong gak yer)...and i thought that every single people in KL can speak impeccable english...(watching Alam Ria over TV3 kinda strengthen this particular view...asal KL ajer mesti english dasat)...mai ajer KL...owh okay...that is so overrated...

Overall, i think i had a huge culture shock when i shifted to KL a while back...seriously big one...from the prices of food and all things...to the atmosphere of it...to the way of life, the way people talk...as back then i had this preconception of how KL is like and how people in KL are like...and i also have this preconception about things in life that can be describe as very narrow view of things...seriously, kita akan percaya and analisis things from something that had been portrayed...which is not the real truth...not that i am saying it is a lie...it just a simple extraction from the whole thing...contohnya, beg itu adalah beg kulit (Betul) to beg itu adalah beg kulit buaya yang berasal dari thailand dan mati dibunuh oleh pemburu binatang dengan menggunakan shot gun yang dibekalkan khusus bagi para pemburu bagi membunuh buaya itu (Betul but seriously, the question is ~beg itu materialnya apa?~)...there are two ways of answering things...fill in the details or just simply the basic information of the question...so you can simply just made an analisis from the things that you see without taking in consideration things that you haven't see, yet...

Aku rasa, dok kat KL jauh daripada family and have to be independent has taught me lot about life...mengenai orang sekeliling terutamanya...and also about break out from the comfort zone and branch out...life is like this...adopting and adapting...as a kampung boy comes kuala lumpur...sorry for my very the berry strawberry bad english...

ajie
11:17 p.m
14 April 2010
Putrajaya

14 comments:

SurayaHarris said...

Mamal:aku org kl duduk kat kg skrg..patutla aku kena jd cikgu BI dan prepare bdk utk choral speaking dan debate dan public speaking..kau ada tak topik best?help me bebeh

marmalade said...

i kena culture shock bila balik malaysia lepas habis belajar. hahahaha.

papaYA said...

Aku membesar di KL tapi pembesaran aku ala2 kampung. Aku kenal Carl's Junior mase masuk DPA, tak pernah makan aiskrim Ben&Jerry, Haagen Daaz apetah lagi, baru sekali makan di Starbucks, 1st aku makan Pizza Hut masa aku berumur 18tahun dan banyak lagi aku ketinggalan zaman.

Aku membesar di KL tapi tidak jauh beza dengan ko ;)

Hasina Terebuzzu said...

sama la ngn aku yaya.. kenal menda2 ni sume start pegang duet sndiri (time keje la)...

haagen daaz tu dpt makan pon thn lps ms naik MAS ke kuching.. kalo tak..haram nk rasa.. sama gak carl's jr. makan ms DPA (nonie ajak).. starbuck.. alamanda & BR menjadi saksi...

cuma satu je lagi menda yg aku terhengen nk makan... kt bangsar tu.. apa tah nama dia.. dh janji ngn mala.. tp tak sempat2 lagi.,. mcmna mala? huhu

marmalade said...

kaulahhhhhh. aku selalu je lalu situ, sure teringat kat kau. hmmm apa kata next, next weekend? aku date dgn kau. kau free tak? sementara aku takde meeting-meeting nih.

patunghujan a.k.a cik teruterubozu said...

i like this post, dlu i pk cm u jgk, skali bila dtg kl, uish, 'perok' rupenye aku nih

Cikgu ILi said...

Walaupun ko kata ko kampung boy tapi susah nak percaya..hey look at u now Akmal...lagi modern drpd org KL ok.

muhamadakmalwahab said...

mala & ina : i wan to polo tooooo...

patung hujan : hehehe...sama la kita kan kan kan...

cikgu ili : mana ada aku lagi modern daripada orang kl...aku tetap ada kekampungan jugak...nak wat camna...dah memang orang kampung...cannot shed that side of me...and i dont want to...hehehe

nihadriz said...

aku lahir kat kl, so benda2 tu aku kenal sbb duk dgn nenek aku. nenek aku suka shower cucu2 yg tinggal dgn dia mcm2. mcD la, pizza la...owh aku belajar mkn haagen dazs dgn nenek aku tu. aku ingatkan aiskrim biasa. yela, duk dlm tub kertas. aku belasah 1 pint. hehehe...nasib baik tok aku ckp "takpela...mmg takde org nak mkn pun..". parents aku mmg tak ajar mkn mahal2 mahupun beli brg mahal. tp duduk dgn grandparents mmg kena pamper habessss...heheheheeee...patut la kecik2 dulu aku mengamuk taknak balik rumah :P

Alex Madina said...

i am a kampung boy, and a kampung boy still....never like the towny and city type of life. clean air to breathe and close to nature

muhamadakmalwahab said...

cikgu suraya : english ko memang mantapssss....

yaya : owh ada juga orang kl yang cam aku juga...owh...we are in the same shoes but i dont wear your shoes lah since its a girl shoes...owh wadahek i am talking about...

ha : godengggg...ha sangat kelasssss....

alex : yeah, kampung boy in london that is...and travel round the world...i am so jelesss...i am a kampung boy in KL onli...

Hasina Terebuzzu said...

mala: so far ON!!!!

muhamadakmalwahab said...

nak ikuttttt

Lili Sakina said...

huh...anda perlu menulis lebih detail....next week saya intern kat putrajaya...rasa macam tak nak pergi daa...T.T