Sunday, August 15, 2010

Ramadhan @ Corus

Aku tengok ada 50% off...

Apa lagi...aku terus roger si jaja...tanya dia...is she interested...she said ON...then off we went to Corus Hotel which happens to be in the heart of KL...in front of KLCC...i think most people will overlook this hotel...coz i sure do...now i know that it is exactly adjacent to Nikko Hotel...

I called up the hotel to make reservation for two (as my sis and bro can't make it...maybe next month)...first thing i asked was about the parking...its RM6...per hour...denggg...so i choose an alternative parking space behind a building next to Avenue K...only RM5...per entry...aha...

We arrived at the hotel by 7 p.m....and it was full of people...the manager said they had unexpected and overwhelming respond...that day they received 400 pax...so imagine the area became so congested...and we are the only two with two people...others abis satu meja penuh...4 orang...10 orang...12 orang...and we are in the middle of the route to the buffet spread...centre of attention sungguh....hahaha....

Anyway kat sebelah kitorang tu ada la satu meja tu ada artis pompuan yang kurang faymes dengan family dia...perghhh eksyen siottt...dia reserve untuk 6 orang...tapi mai 10 orang...pastu terpaksa la kitorang berganjak lagi ke tengah tu...pastu siap dia marah lagi waiter tu...cakap dia bayar untuk 10 orang so please be nice to her...erkkk...aku rasa waiter tu dah cakap sopan dah...tapi takperlah kitorang beralah...beranjak ler ke tengah skit...pastu thruout tu dia dok panggil waiter tu lagi...komplen itu ini...perghh...apekehal ler pompuan tu...enough with not-so-faymes-actress-with-her-b**ch-attitude...fyne...

Spread buffet dia boleh tahan gak...ada ketam...udang...sotong...ada aiskrim...self service mesin kopi (boleh nak cappucino espresso or what not)...sate (owh...malaysian faveret dish)...ayaq tebu...spaghetti...rojak...countless of desserts (tapi takdak ciskek...cesss)...and many more...owh ya...ada lagi laksa dengan mee bandung or what ever...and biasa la nasi dengan rasanya lebih daripada 15 dish lauk pauk...and ada lagi 5 jenis sup...and many more lah...senang cakap...owh...grilled kambing jugak...or lamb? i am not sure...tapi aku tak makan kambing...so okay lah...skip....

Cam biasa kalau buka posa kat masjid...buka posa dengan 3 biji kurma dan sejenis kuih and ayaq....pastu gi semayang maghrib...then sambung makan main course...same goes...dia punya surau is actually one of the hotel room...comfortable enough...then abis semayang maghrib baru la aku start terkam...udang sotong ketam...yippeee....sate tu plak ntah brapa poloh cucuk la aku sumbat...laksa lagi (kuah dia meletopsss...tapi laksa dia kerassss)...cam biasa...aku elakkan makan nasi...aku gi sambar fettuccini dia (tapi kat spread gardens tu lagi best)...dok meratah beef dengan segala mak nenek ketam tu....udang plak asal aku gi ajer tinggal secoet ajer...tapi dia top up la...aku balasah dia punya dessert...yang agak mengecewakan sebenarnya...dan kemudian ke hidangan buffet utama lagi skali blasah ajer aper yang ada...aku jenis yang tak kisah berulang alik ke kawasan buffet...asalkan apa yang aku amik tu aku abis makan...unlike some people yang amik habis setinggi gunung everest pastu tak makan...termasuk la orang meja sebelah itu...hampesss tul...we stay at the hotel until they start cleaning up....which is about 10pm...okay fyne...aku tak gi terawih kat masjid...tapi aku balik rumah buat sendiri...okay kan...at least buat gak la...

Overall aku rasa aku makan lebih dari nilai yang aku bayaq (which is RM48)...and aku rasa berbaloi for that price...kalau full price...hurmmmm...aku rasa maybe i should go to paya serai PJ Hilton ajer (tapi mahal giler RM89++ kalau tak silap)...balik tu lepak jap kat klcc...then off we went back home...

Done with corus hotel...have one more lined up for next week...equestrian putrajaya itu...then paya serai dengan si Ady...then next month concorde inn KLIA dengan adik aku...hurmm...itu yang list confirm pi lah...yang lain tu still up to discussion (so much for not going to be interested in ramadhan buffet for this year) hahaha...

Owh...bestnya ramadhan...okay...go to sleep lah...kalau mimpi gi buffet ramadhan dalam mimpi boleh tak...bangun pagi ajer terus rasa kenyang...ala inception...hahaha...

ajie
1:14 a.m
16 August 2010
Putrajaya

15 comments:

marmalade said...

bukan bulan puasa orang patut lost weight ke? hahahahahaahahahah.

papaYA said...

Siapakah artis itu??? PM aku..hahahaha
Aku aritu jumpe Eira Syazira. 2x dah, n due2 kali die buat muka sombong dia, tak senyum langsung..

nihadriz said...

malam ni aku nak berbuka kat masjid besi lagi :D. memandangkan aku sedang berusaha untuk mengempiskan perut yg rasa2 sampai tahap bahaya dah ni, aku rasa berbuka kat masjid sgt bagus :D

can't wait for iftar beramai2! :D

muhamadakmalwahab said...

cik hayati :
i already lost some weight...hahaha...

yaya :
nanti aku pm ko kat fesbuk...

ha :
malam ni aku buka posa kat masjid wilayah...

SurayaHarris said...

Mal:sampai bila 50%..nak bawak mak kesayangan

muhamadakmalwahab said...

cikgu suraya :
sampai semalam...tapi for another option...kawan aku cakap concorde inn KLIA meletops gak...RM49++...

Jaja Yunizah said...

Aku mcm nak mati kekenyangan mkn buffet ramadhan ni.....but its worth lah. Pls arrange again...... ngee

jay jamil said...

Paya Serai tak setanding dengan Sunway dan Shangrila :P

Ikea, jangan citer la.
Macam hampes! tahun depan dan seterusnya akan di ban!

muhamadakmalwahab said...

jaja :
harus la kita mencari lagi...ko tau sapa yang ada credit card ambank tak? sebab untuk certain hotels boleh dapat 50% kalau guna credit card ambank itu...sila cari orang yang ada credit card ambank...

min :
paya serai bagi aku tetap terbaik...shangri-la tu depends on which shangri-la...putrajaya punya not worth the money...KL punya...quite okay...shangri-la traders memang masyuk....as for sunway...aku tak pernah gi lagi...best ker???

jay jamil said...

paya serai makan ok, tapi packed nyer, masya allah.. sempit lorong nak bergerak, sabar jerla. Of course, shangrila KL ler. Coklat fountain dia heaven!

Sunway Sun an Surf Cafe. Makanan especially pastri heaven giler (American choc cake, huhu yummylicious). Pastu layout buffet dia teratur, tader sesak-sesak. Bentuk O lagi so u can make one round of trip smoothly, then 2nd, 3rd, xxx macam naik merry go round Kaunter ice-cream flavour memang banyak. Tu aku suka.


kot mana aku tak leh complain sebab orang taja :P

muhamadakmalwahab said...

min :
ko kena try gardens hotel kat midvalley tu...itu memang terbaik...sangat tak sesak...and among the dish is baby lobster...hahaha

dhr said...

cerita pasal buffet ramadhan kan, aku teringat kitorg pernah pergi Planet Hollywood punye buffet. Not bad. Tapi harga aku tak sure pulak berapa. Sila la survey.

muhamadakmalwahab said...

dian :
planet hollywood dah closed for biznes since last year...huhuhu...

Lein Nazir said...

Aku pon nak tau gak siapakah orang itu....

muhamadakmalwahab said...

nanti pvt msg via fesbuk...