Wednesday, August 25, 2010

Sahur Ala Potugese Grill Stail Orang Bujang

Another day pass by with yet another thing cooking in my kitchen...

Bau yang memecah keheningan di subuh hari...hehehe...

Yeah...kita koyak lagi itu aluminium foil...hahaha

This time around is the portugese styled grill...squids...yeah...very the berry easy weih...yer ler...kalau tak easy memang ler orang pemalas cam aku ni takkan buat...hahaha...checking all the items needed...chilis...check...aluminium foil...check...squids...check...salt...check...pepper...check...limau nipis...check...hurmmm...thats pretty much of everything...

Sedang membakar yeah....

Before going to bed la kena 'marinate'...blasah ajer taruk semua benda tu and gaul dengan sotongs itu...owh yer...lupa lak...serai jugak...hahaha...pastu bungkus la dengan aluminium foil itu....bangun pagi awal pagi tadi terus la...angkut kuar dari peti ais...masuk kat dalam oven about 30 mins...set kepada 150 degrees (betul ker degrees)...sementara tu boleh la masak nasi...seperti biasa...sekarang ni layan beras perang ajer...then goreng telur...then siap...

Getting ready with a mug of coffee...

Tadaaaa....burppp...alhamdulillah...cik hayati tengok ini gambar dalam ini entry mesti rasa cam nak cekik ajer diriku ini...hahaha...but this is really another simple dish that can be prepare in such a short time...yeah yeah yeah...as for tomorrow...hurmmm....still thinking...maybe some jacket potatos or baked potatos...but something to do with potatoes...but not mister potato...hehehe...

ajie
12:30 p.m
26 August 2010
Putrajaya

10 comments:

Blubewwy said...

nyummnyummm... rajinnyerr org bujang ni!!

azlina said...

hebattt..i pun teruja nak beli oven macam u punya. very useful.

fadhlullahomar said...

oit...post ko lately pasal makan je. ko sure ke ko bole diet ni?

Jaja Yunizah said...

aku pun terliur tgk.....dah lah xsahur hari ni :(

marmalade said...

i dah malas nak layan you dah!
takpun, i ban je baca blog you time ramadhan ni. hahahahahahahaah.

muhamadakmalwahab said...

mrs pali :
harus la rajin...dah takder bini nak tolong merajinkan diri...hehehe...

azlina :
memang sangat useful...oven ni dapat hadiah besday tahun lepas...alhamdulillah...fully utilised...hehee...

fadh :
makanan aku semua kurang minyak...kurang kolestrol (betul ker)...kurang lemak...okay la tu...hahaha...

muhamadakmalwahab said...

jaja :
hehehee...

cik hayati :
ooopppsss...terliuq kan...i know you are very the berry visual...ni lah temptation ramadhan...hahaha...

Cikgu ILi said...

Nasib la aku tengok blog ko ni masa perut dah penuh minum air sampai dah rasa kebuntat..kalau sejam sebelum buka tadi...mesti aku rasa terliur sampai paksa diri masak jugak camni utk buka.
Nak tryyyy buat la....aku tak pernah lagi masuk dlm oven..selalunya letak dlm aluminium foil tu letak atas kuali leper je.

Mademoiselle Ctiey said...

haa... yang nie ct leh try wat.. thanks for the receipe.. hihi..

muhamadakmalwahab said...

cikgu ili :
letak atas kuali dengan masuk oven different dia punya effect...hehee

cik siti :
not a probs...kalau tak sedap jangan marah...ini resipi sendirian berhad orang bujang style yang maleh nak ikut resipi bebetul...hehehe...