Monday, August 23, 2010

Sahur Ala Italian Orang Bujang

Itu ari buat mee goreng...nak senang lagi...terus buat italian...


Believe it or not...western cooking is much more easier than local...serious tak tipu...and i dont want to argue about it lah...anyway...rumah aku ada spaghetti...then ada prego...so blasah buat spaghetti...aku rasa semua orang tau camna nak masak spaghetti...serious sangat senang okay...you dont have to be some jamie oliver to do it...


Mudah ajer...memula...boil the spaghetti...ala...cam boil biasa ajer ler...then toskan...actually i am not sure whats the meaning of tos...tapi aku dok baca kat dalam buku resipi ayat ni...aku blasah ajer...


As for the gravy...tumis la bawang putih dengan olive oil...dengan blackpepper (aku memang sangat suka blekpeper okey)...pastu to make up for the lack of beef (again)...hiris la lagi sosej sosej itu...goreng la sosej tadi dengan bawang putih...then agak agak cam dah okay tu...tuang ler 1/2 botol (1/2 lagi boleh buat lenkali) prego itu...masuk la skali thymes...dengan oregano skit...kacau kacau kacau kacau....pastu dulu aku pernah gi kat rumah k.lida...makan spaghetti dia...dia kata dia campur sekeping cheese dalam dia punya kuah tu nak bagi pekat...so aku pon amik la sekeping cheese yang makan bersama roti tu aku blasah masuk ke dalam kuah tu...biaq dalam kuah tu sampai cair cheese tu...dan being me yang suka makan pedas...aku campur skali dengan cili yang dah blend skit...hehehe...then biaq atas api beberapa lama skit...agak agak cam dah masak tu...angkut terusss....masuk ke dalam spaghetti tadi tu....


Perghhhh...bau memang menusuk kalbu...di keheningan pagi buta tu tetiba ajer bau camtu...segar terusss mata siot...pastu apa lagi...aummmmm....burppp...alhamdulillah...boleh la alas perut untuk puasa....dah siap makan tu...apa lagi...ati manyak senang...tunggu la subuh menjelma....tengok la re-run citer nurkasih kat tv3...hehehe...

ajie
8:16 a.m
24 August 2010
Putrajaya

8 comments:

nihadriz said...

tos tu meaning strain. pakai penapis ke apa ke (strainer). ish ish ishhhhh...

Mademoiselle Ctiey said...

wah.. pagi2 dah rasa lapar dah.. mmg nampak menyelerakan.. baunye leh bayang mesti best jgk.. huhu.. ni kene try resepi ni.. hehehe..

muhamadakmalwahab said...

ha :
aku pakai penapis tu ajer...

cik siti :
hurmmm....memang best pepagi bau makanan...hehhe...cik siti masak apa plak pagi nieh...

dhr said...

terus aku rasa nk masak spegeti yg mcni!

nirelwof said...

perghh....kecur air liur aku...

huhuhu

muhamadakmalwahab said...

dian :
sedappp wooo...

nirelwof :
aku terasa cam nak buat lagi ajer...ada lagi 1/2 botol prego itu...hehehe

papaYA said...

Aku suke western cooking.. Tak gune seasoning yang melampau seperti masakan Malaysia n selalu jenis yang bake, jarang2 yang goreng2 pakai banyak minyak.. Tips untuk sedap cume spices n herbs.. Sekarang aku tengah wat collection spices.. Mahal wo sebotol >.<

muhamadakmalwahab said...

yaya :
western cooking memang sangat simple and mudah...sesuai dengan orang bujan cam aku ni ha...cuma itu ler...western cooking ni banyak ler spices and herbs...yang memahalllll sangattttt...