Thursday, August 26, 2010

Sahur Ala American Mashed Potatoes Orang Bujang

Ini adalah resipi sendirian berhad...

Kentang itu dilenyek dengan garfu bersama blek peper garam thymes dan sedikit seasoning...

Aku malas nak mampuss nak wat jacket potato....so aku buat mash potato ajer...senang...cepat and tak banyak bunyik...and ini pakai kepala hotak sendiri ajer punya resipi...ntah ler...memula...amik la 4 biji kentang tu....boil terussss dalam air...kat atas api....pastu aku gi melayan ler buat teh la...basuh baju la dan sewaktu dengannya...

Yang ini lepas letak dalamnya itu cili kasi pedasss skit...

Pastu bila dah agak agak empuk itu kentang....angkut...tapis kuar ayaq tu (buang terusss la)...then peel off the potato skin...memang senang ler nak peel off lepas rebus tu...kemudian...masuk dalam bowl...masuk black pepper (aku punya bahan wajib cam jamie oliver bersama bahan wajibnya lemon)...sikit seasoning meggi itu...thymes...salt...gaul gaul gaul sampai hancur itu....aku bahagikan kepada 4...

Yang ini plak letak cheese...baru ler cheesy...hahaha...

Ini la sendiri punya otak punya sendiri pikiaq...yang first tu...aku masuk cili...cili kering yang ditumbuk bagai dengan minyak tu...ektuali beli kat supermarket jer benda alah tu...masuk benda itu sebagai dia punya inti la konon....then yang kedua...aku letak cheese....yang ketiga...aku letak sos blackpepper dengan sedikit sosej yang potong halus goreng...and last but not least yang ketiga tu just simply gitu ajer...

Masuk dalam itu oven dah bakar terussss....

All four dibahagikan dan di letak atas aluminium foil...then balut...then masuk ler keempat pat tu dalam oven and bakar dalam 30 mins at 150 degrees...sebenarnya dalam 15 minits aku dah angkut satu kuar and ngap...hehehe....itu ler dia...satu lagi homemade cooking yang tak sedap pon daripada aku nieh...biasa la...resipi orang yang maleh nak surf tengok proper recipe kat internet...and maleh nak buat benda lain lagi dah...yang penting....kenyang...boleh lapik perut untuk sepanjang hari...hehehe...

ajie
12:54 p.m
27 August 2010
Putrajaya

6 comments:

jay jamil said...

Akmal, gambar dah masak tader ker?
aku scroll scroll, upset tengok tader :P

fadhlullahomar said...

okla tu mal

tapi nape ko x kukus je potato tu instead of masuk oven?

fadhlullahomar said...

okla tu mal

tapi nape ko x kukus je potato tu instead of masuk oven?

muhamadakmalwahab said...

min :
aku terlupa nak tangkap gambar...terus mamam ajer sampai abis...hehehe...

fadh :
aku takder tempat kukus ler...huhuhu...

Mademoiselle Ctiey said...

Nak gambar yang dah masak... huhuuh.. sosej yang potong halus goreng.. perghhhh... ruginyer tak letak pic lepas dah masak.. kalo tak leh tgk lepas masak camne..

muhamadakmalwahab said...

lupa nak amik...asyik sangat makan...hehehe