Tuesday, August 24, 2010

Sahur Ala French Dessert Style Orang Bujang

Mengapakah tetiba aku berasa sangat rajin untuk masak memasak ini...hehehe...

coklat cake and vanilla cake yang dipotong kecik kecik

There's only one thing that i am really good at when it comes to bake and a lil bit of cook...that is the caramel chocolate pudding...apa nak wat...itu ajer ler yang aku dok buat berulang kali...pastu tetiba rasa cam nak makan ler plak...so balasah ajer ler buat....bukan susah sangat pon...

gula yang dipanaskan dengan air akan jadi caramel...heheehe...

whipping cream yang dipanaskan tetap akan menjadi whipping cream ya...

Semua benda yang diperlukan untuk buat benda alah ni ada kat dapur aku tuh...gula ~ check...garam ~ check...telur ~ check...susu ~ check...whipping cream ~ check (ada lagi setengah kotak)...kek coklat/ vanila ~ check...setel...senang ajer pon nak buat...

5 biji teloq dipukul bersama dengan sedikit garam...3 biji ajer amik dengan teloq putih...

tengah reheat oven dulu....

First of all...masak la gula 1 1/2 cawan dengan 2 cawan air....pastu at the same time panaskan la 1 1/2 cawan whipping cream...then pukul la telur tu 5 biji and boh skit garam...bila dah gula yang dipanaskan tadi tu cam dah jadi kaler amber skit tu...tutup api pastu masuk la whipping cream tadi tu...pastu masuk telur tu and 3 cup of milk...kaco kaco kaco...and kat dalam dulang tu dah ready dah coklat/ vanila kek yang dah potong kecik kecik bertaburan...tuang le benda alah semua tadi tu dalam dulang....pastu masuk oven...bakar 45 mins 250 degrees (degrees ker...aku tak tau sebab aku pusing ajer ke 250 kat oven tu) heheheeh...

sebelum 45 mins...

Lepas 45 mins...its all done and ready...then as usual i have to put it in the fridge untuk makan for sahur...erkkkk....alhamdulillah...sedap sungguh la makan pepagi ala ala french nieh....bau dia tu memang cukup menyentap jiwa...owh yer....pepagi ari tu aku just reheat skejap dalam oven about 5-10 mins...sebab saje nak amik bau...boleh tak....hahahaha....

tadaaaaaa....selepas 45 mins dah menjadi...owh ya memang ni terover cook...aku blasah sampai 1 jam...hehehe

Another day done with another dish in the life of a single man with his housemates....life is good and full of taste lah...hehehe...ps: ooopppsss...sorry cik hayati...baru baca your status pagi nieh...saje jer tak kira nak letak gak gambar itu....hahaha...

ajie
8:08 a.m
25 August 2010
Putrajaya

9 comments:

jay jamil said...

damn, u r good, man! ---> tetiba macam kagum :P

Al Hadi said...

wuyooo ko mmg menaikkan nafsu aku hahahhaha

marmalade said...

serious not helping wei! :p

muhamadakmalwahab said...

min :
ini saja la yang pandai buat...yang lain tu tak tau...hahaha...

hadi :
ooopppssss...setetmen yang boleh disalaherti itu...hahaha...

cik hayati :
hahaha...of coz not...wait till my tomorrow's sahur plak...jeng jeng jeng...

Cikgu ILi said...

Sambil tulis komen sambil aku tutup muka..
Malu aku...aku last buat keje membaking ni masa aku kat kumon.
Akmal...bertuahnyaaaaaaaaaaaaaa kalau ada husben macam ko...

papaYA said...

Nanti ko ajar2 la Wan memasak :D

muhamadakmalwahab said...

cikgu ili :
owh tengkiut cikgu ili ~sambil tersipu malu~...sila la promote aku pada cikgu cikgu yang single yer...hehhehehe...

yaya :
boleh ajer...apa yang aku masak semua simple belaka...

Mademoiselle Ctiey said...

Wah sedapnyer.. tapi tak pandai nk buat.. macam susah je resepinyer.. tak pandai baking sebenarnye.. hehehe..

muhamadakmalwahab said...

senang ajer cik siti...betul tak tipu...